Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Chci se zeptat, jestli mám tyto příklady vypočítané správně (raději jsem udělal víc fotek). Pokud ne, tak mi prosím napište, co mám špatně a jak se to počítá. Nevím, jestli se např. IA počítá U/R1+R2 apod. Potřebuji to vědět ještě dnes.
Moc děkuji.

Docela nechápu, co znázorňují body A, B. Jinak když jsou všechny prvky v obvodu zapojeny v sérii (za sebou), tak proud je tam jen jeden (nerozděluje se) a to
a
.
Jak říkám, proud je v obvodu jenom jeden, takže proudy Ia i Ib jsou nesmysl.
Celkový odpor máš spočítaný dobře a odpověď na e) je taky správně.

↑ mountdoom:
Děkuji. Tak s proudy A a B nevím. /kol jsme dostali zadaný takhle. Když to tedy udělám tak, jak říkáš, tak je to správně, že? Kdyby mi někdo řekl, že to mám špatně.
A body A a B by měly znamet směr proudu.
↑ bender0088.cz:
Ano, proud se dělí až když jsou prvky (např. žárovky) zapojeny vedle sebe (paralelně). Kdyby učitel trval na tom, kolik jsou proudy Ia nebo Ib, tak odpověď je jasná - oba jsou stejně velké a rovnají se celkovému proudu (0,2 A).

↑ mountdoom:
Takže jeden proud je 0,1A?
↑ bender0088.cz:
NE, v celém obvodu je JEDEN proud I=0,2A, je jedno jak ho označíme jestli I, Ia nebo Ib

↑ mountdoom:
Aha. Už rozumím. Takže IA=IB=0,2
Je to tak?
↑ iguka:
Řekl bych, že je to dobře.
Jen poznámka: Není nejlepší nápad přidávat svůj dotaz do cizího tématu, navíc označeného jako vyřešené (tam se málokdo podívá). Vždy je účelné založit si vlastní téma.