Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, opakuju si příklady a došlo i na usměrňování zlomků a obecně operace se zlomky s odmocninou ve jmenovateli.
Vypočtěte:
První, co mě napadlo, bylo převést to na společného jmenovatele, čitatele jednotlivých zlomků pak vynásobit tím, co každému z nich schází. Potom roznásobit závorky v čitateli i ve jmenovateli, a dopočítat. Z toho co vyjde, pak ten příslušnej zlomek usměrnit, ale vychází mi nesmysly.
Postupuju správně a dělám jen početní chybu, nebo mám postupovat jinak? :)
No pokračoval jsem takto:
Z posledního jde vytknout trojka, tedy:
Trojky můžu zkrátit a posléze převést na společného jmenovatele:
Roznásobím závorku a posčítám co jde:
To by měl být i zároveň výsledek, ovšem pokud počítám správně. Ale učebnice hlásí jiný výsledek, nicméně by to nebyl první případ, kdy se učebnice mýlí. :)
A ten výsledek podle učebnice je 
↑ zdenek1:
Aaa no jo jasně, zkusím to opravit. Už ani opisovat neumím. :-D
Tak jsem to opravil, a vyšlo mi:
A z tohoto:
Takže mi to vyšlo. Výsledek sedí i podle WolframAlpha. Tím pádem pan autor počtář udělal ve výpočtu chybu, na kterou jsem dokonce také přišel, ikdyž náhodou.
↑ jiri.rosi:
To je jen chyba v roznásobení závorky. Neidentifikovatelná matematická operace, po níž vyšel blábol. :-D Správně má být těch -36.