Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 09. 2012 11:40 — Editoval Pavel Brožek (23. 09. 2012 11:41)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Nulovost druhých derivací

Ahoj,

mám regulární hladké zobrazení $f:\mathbb{R}^n\to\mathbb{R}^n$, tedy funkce $\vec{y}(\vec{x})$. Dále mám nějaký bod $\vec{t}$ a vím, že platí

$\frac{\partial^2 y_i}{\partial x_j\partial x_k}\Big|_{\vec x=\vec t}=0$ pro každé i, j, k.

Platí pak nutně pro inverzní zobrazení

$\frac{\partial^2 x_i}{\partial y_j\partial y_k}\Big|_{\vec y=\vec{y}(\vec t)}=0$ pro každé i, j, k?

Díky za pomoc, nějak mě nic nenapadá, i když to asi bude triviální :-).

• (téma jako vyřešené označil(a) Pavel Brožek)

#2 23. 09. 2012 12:11

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Nulovost druhých derivací

Je to tak.

Platí (v každém bodě)

$\frac{\partial y_i}{\partial x_j}\frac{\partial x_j}{\partial y_k}=\delta_k^i.$

To zderivuju podle $x_l$ a dostanu

$\frac{\partial}{\partial x_l}\(\frac{\partial y_i}{\partial x_j}\)\frac{\partial x_j}{\partial y_k}+\frac{\partial y_i}{\partial x_j}\frac{\partial}{\partial x_l}\(\frac{\partial x_j}{\partial y_k}\)=0\nl
\frac{\partial^2y_i}{\partial x_l\partial x_j}\frac{\partial x_j}{\partial y_k}+\frac{\partial y_i}{\partial x_j}\frac{\partial^2 x_j}{\partial y_k\partial y_m}\frac{\partial y_m}{\partial x_l}=0
$

Z předpokladu $\frac{\partial^2 y_i}{\partial x_j\partial x_k}\Big|_{\vec x=\vec t}=0$ mám pak v tom jednom bodě

$
\frac{\partial y_i}{\partial x_j}\frac{\partial^2 x_j}{\partial y_k\partial y_m}\frac{\partial y_m}{\partial x_l}=0.
$

To vynásobím $\frac{\partial x_n}{\partial y_i}\frac{\partial x_l}{\partial y_p}$, vysčítám a dostanu

$\frac{\partial^2 x_n}{\partial y_k\partial y_p}=0,$

což jsem chtěl. :-)

Zápatí