Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
zkus projít např. tuto sbírku (myslím, že všechno najdeš),
zde je komplex, myslím, jinak:
.
↑ Týna: Zdravím,
ta druhá rovnice se mi zdá nějak divná. Myslím, že u důkazu manganatých iontů se sírovka používá jen kvůli kyselému prostředí (s dusičnou by to bylo rychlejší) a vzniká manganistan draselný, který se pak zahříváním roztoku zbarvuje do modra..., ale nevím co potom ještě s jodem, který přijmul 5 elektronů, a draslíkem...
A ještě bych se chtěl zaptat, to je takhle z čista jasna ta rovnice zadaná, nebo odkud je to nějaká část? Totiž, moc se mi nelíbí volně plující dvojmocný Mn2+ v prostředí bez jakéhokoliv kationtu. Jak se tam ten mangan dostal? Děkuju.
↑ TomF:
Zdravím,
Mn2+ v prostředí bez jakéhokoliv kationtu. Jak se tam ten mangan dostal?
z roztoku :-) Analytické reakce nejlépe provedeme, pokud analyzovanou látku převedeme do roztoku.
Analytické rovnice (a nejen) se dost často zapisuji jen tak, že se zapíše ion, který stanovujeme (zde Mn(2+)), potom i levá strana musí obsahovat ionty. V tom bych problém neviděla. I redoxní reakce zapisujeme metodou poloreakcí (tedy jen v iontové formě)
Co není dobré, že kolegyňce zůstává napravo HI, to určitě nebude, vznikne sůl (KI) a voda (je jasné proč?). Nechala jsem kolegyňce odkaz na literaturu, věřím, že to má větší užitek, než abych to zde rozepisovala podrobně.
↑ jelena:Áno, teď už mi to vychází. Problém byl v tom zápisu- Já jsem se kvůli tomu také radši podíval do literatury, ale takové trochu starší, ještě z dob, kdy se tato literatura tiskla na tkovou tu bílou, hmotnou, hmatatelnou věc. No a právě tam se používal celý zápis, proto mi to nějak nesedělo, tak jsem se chtěl zeptat, s čím se tam mangan dostal...
↑ TomF:
:-) takové zdroje si dokonce pamatuji - vlastním (není z Antikvariatu v Opavě, ale z výprodeje "starých" učebnic na jedné SPŠ), jistě dnes jsou nahrazeny novými a moderními (ve staré mám iontové reakce).
Ve diskutované reakci je dobře si ověřit, zda redukce I půjde až tak daleko - našel jsi reakci až do KI? Děkuji.
↑ jelena: to jsou už pěkné kousky :-). Já jsem zase hledal v Základech teorie a. chemie I.-III. a Důkazech iontů od pana Sommera, rok 85.
Ano našel, a radši jsem si to nechal i zkontrolovat od mainky :-) Děkuji za radu.