Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 09. 2012 22:16

Týna
Reputace:   

Analytika

Dobrý večer, prosím, byl by někdo tak odný a poradil mi s rovnicemi do analytiky? Moc děkuji
Důkaz hořečnatých iontů:
$Mg^{2+} + Na_{2}(HPO_{4})+NH_{4}Cl\Leftrightarrow $ nevím, co touto reakcí vzniká

Důkaz manganatých iontů:
$Mn^{2+}+H_{2}SO_{4}+2KIO_{4}\Leftrightarrow MnO_{4}^{-} + K_{2}SO_{4} + 2HI$ nejsem si jistá,jestli to mám dobře

Důkaz dusičnanů$NO_{3^{-}} +FeSO_{4}\Rightarrow  Fe[SO_{4}\{NO\}]$

Děkuji za odpověď

#2 28. 09. 2012 09:18

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Analytika

Zdravím,

zkus projít např. tuto sbírku (myslím, že všechno najdeš),

zde je komplex, myslím, jinak: $\mathrm{NO_{3}^{-} +FeSO_{4}\rightarrow  [Fe\(NO\)_2]SO_{4}+Fe^{3+}}$.

#3 29. 09. 2012 20:51

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

↑ Týna: Zdravím,
ta druhá rovnice se mi zdá nějak divná. Myslím, že u důkazu manganatých iontů se sírovka používá jen kvůli kyselému prostředí (s dusičnou by to bylo rychlejší) a vzniká manganistan draselný, který se pak zahříváním roztoku zbarvuje do modra..., ale nevím co potom ještě s jodem, který přijmul 5 elektronů, a draslíkem...
A ještě bych se chtěl zaptat, to je takhle z čista jasna ta rovnice zadaná, nebo odkud je to nějaká část? Totiž, moc se mi nelíbí volně plující dvojmocný Mn2+ v prostředí bez jakéhokoliv kationtu. Jak se tam ten mangan dostal? Děkuju.

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

#4 29. 09. 2012 21:56

jelena
Jelena

↑ TomF:

Zdravím,

Mn2+ v prostředí bez jakéhokoliv kationtu. Jak se tam ten mangan dostal?

z roztoku :-) Analytické reakce nejlépe provedeme, pokud analyzovanou látku převedeme do roztoku.

Analytické rovnice (a nejen) se dost často zapisuji jen tak, že se zapíše ion, který stanovujeme (zde Mn(2+)), potom i levá strana musí obsahovat ionty. V tom bych problém neviděla. I redoxní reakce zapisujeme metodou poloreakcí (tedy jen v iontové formě)

Co není dobré, že kolegyňce zůstává napravo HI, to určitě nebude, vznikne sůl (KI) a voda (je jasné proč?). Nechala jsem kolegyňce odkaz na literaturu, věřím, že to má větší užitek, než abych to zde rozepisovala podrobně.

#5 30. 09. 2012 12:17

TomF

↑ jelena:Áno, teď už mi to vychází. Problém byl v tom zápisu- Já jsem se kvůli tomu také radši podíval do literatury, ale takové trochu starší, ještě z dob, kdy se tato literatura tiskla na tkovou tu bílou, hmotnou, hmatatelnou věc. No a právě tam se používal celý zápis, proto mi to nějak nesedělo, tak jsem se chtěl zeptat, s čím se tam mangan dostal...

#6 30. 09. 2012 12:31

jelena
Jelena

↑ TomF:

:-) takové zdroje si dokonce pamatuji - vlastním (není z Antikvariatu v Opavě, ale z výprodeje "starých" učebnic na jedné SPŠ), jistě dnes jsou nahrazeny novými a moderními (ve staré mám iontové reakce).

Ve diskutované reakci je dobře si ověřit, zda redukce I půjde až tak daleko - našel jsi reakci až do KI? Děkuji.

#7 30. 09. 2012 13:35

TomF

↑ jelena: to jsou už pěkné kousky :-). Já jsem zase hledal v Základech teorie a. chemie  I.-III. a Důkazech iontů od pana Sommera, rok 85.
Ano našel, a radši jsem si to nechal i zkontrolovat od mainky :-) Děkuji za radu.

Zápatí