Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný den, jsem tu zase se slovní úlohou se kterou si za boha nevím rady. Pokusíte se někdy něco vymyslet? Googlil jsem dlouho abych nemusel otravovat tu, ale nic platné.
Na rovníku jisté planety váží těleso dvakrát méně než na pólech. Hustota planety
=3000kg/
$
Určete periodu rotace planety kolem vlastní osy.
Jakýkoli nápad vítám a předem děkuji.

↑ Jamr:
Zajímavá úloha, ale její řešení bude celkem složité. Tedy pokud nemáme předpokládat, že je planeta kulová, pak by to bylo jednoduché (ale zase asi nepříliš reálné vzhledem k tak velkému rozdílu tíhy na pólu a na rovníku). Jakou školu studuješ?
Jsem v posledním ročníku gymnázia a o tvaru planety se tu nic neříká.
Myslím, že jestli to je reálné či není tady nehraje hlavní roli, skusíš to "napsat" a vysvětlit?
Mě vážně vůbec nic nenapadá...
↑ Jamr:
Takže za předpokladu, že planeta je kulová
Na rovníku působí na těleso gravitační síla a odstředivá síla a to opačnými směry
, kde
jsem označil tíhu na rovníku
na pólu působí jen gravitační síla
dostáváš soustavu
Nyní dosadíš za
a
kde
je hmotnost tělesa,
hmotnost planety a
poloměr planety
ještě 
mělo by ti vyjít
Pochopil jsem správně že
je dosazeno do
a potom
respektive
?
Potom sem nepochopil vzorec
.
A nevím jestli jsem jen neschopnej nebo ne, ale když si všechno dosadím a blížím se k T (periodě) tak se nikde nemůžu zbavit 3ky ze vzorce na hmotnost planety. Netušite kde dělám chybu?
jen kontrolu + pár řádek o tom druhém vzorci?
Moc díky, chtěl bych se vidět jak bych na tohle přišel sám ale to mám trochu smůlu.
↑ Jamr:
za tu trojku se omlouvám, to je má chyba při přepisu
jinak
je Newtonův gravitační zákon
Omlouvám se za další post, ale nemělo by tam být
??
Tak to apoň vyšlo mě...
Já nejsem v matematice nijak extra dobrej tak se ptám jestli to mám špatně já abych si to zase přepsal celý a hledal chybu u sebe...