Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohl by mi někdo poradit, jak závisí posuv břemene a počet kladek na nutném posunutí tažného lana?
simulace
Je tam sice napsáno: "Jestliže tedy chceme břemeno zdvihnout o 1 metr, musíme konec lana stáhnout o 2 (resp. 4 či 6) metry."
ale mohl by mi to někdo vysvětlit na nějaké rovnici nebo z jaké rovnice to plyne? Díky moc :-)
Mezi 6-ti kladkama je 6-krat natazeno lano (viz obrazek)
Jestli chceme zavazi zvednout o 1 m, musi se o tuto delku zkratit kazde z tech 6-ti lan, tj 6 metru lana muzi nekam zmizet.
Zadna veda v tom neni, jenom selska logika, mozna by pomohla stavebnice Merkur :)
pokud se kazde l_i zmensi o 1 a L ma zustat stejne, musi se l_0 zvetsit o 6 metru
↑ kubakista:
Obecně platí :
Na volný konec lana kladkostroje působíme poloviční silou (jsou-li kladky dvě) po dvojnásobné dráze.
Je-li kladkostroj složen ze čtyř kladek působíme čtvrtinovou silou po dráze čtyřnásobně dlouhé.
Práci na kladkostroji neušetříme pouze si práci usnadníme.
Platí vzorec : .. ze vzorce je vidět jak souvisí délka lana si silou , kterou působím na volný konec lana.
Pokud jsou udány hmotnosti kladek, musíme je přičíst ke hmotnosti, které pomocí kladkostroje zvedám.
Ve skutečnosti působíme o trochu větší silou než vypočítáme, protože musíme uvážit tření lana a případně hmotnosti kladek .
↑ Ivana:
Pro 2 kladky:
Tíhu volných kladek nebudu uvažovat.
Tíha břemene
Potřebná síla na zvednutí břemene bude:
Délka lana je
Pokud to chápu dobře tak:
Lano bude dlouhé třeba .
Vyjádřím si a dosadím do .
Z toho mi vyjde:
Jde takto uvažovat nebo je to uplná blbost? :---)
↑ kubakista:Jde takto uvažovat. :-)
Mohl by mi ještě prosím někdo poradit, jak závislost počtu kladek na prodloužení lana nejlépe vynést do grafu? Pokoušel sem se to tady: ukázka (pdf), ovšem když chci vynést i výslednou práci W=F.s tak to vychází nějak divně, podle mě by měla být stejná pro všechny hodnoty vzhledem k tomu, že tíha břemene se nemění.
Předem díky moc za rady :-)
Pokazde to tahate po jine draze
Jak vlastne zni problem? Je potreba zvednou zavazi ve vsech pripadech o metr? Jestli ano, potom je uvaha spatne.
Jestli se pokazde zveda do nejake nahodne vysky, potom nemusi byt prace porad stejna.
je dobre si uvedomi, ze delka o kolik se zkrati cast lana na kladkach neni stejna jako draha, po ktere se posunuje bremeno, ale treba u jednoduchho kladkostroje dvojnasobna.
V tech rovnicich F_1 s_1=F_2 s_2 a s_1+s_2 jsou pomichane hrušky s jabkama. Jako když se pomíchají děti na výletě.
----------------------------
Kája se tolik těšil, že hezky po řadě jeden po druhém hodí si kamínek do studny a zatím mají jít k obědu. V tu chvíli hrnula se po schodech velká společnost výletníků a za nimi šly dvě školy. Děti se pomíchaly, bylo slyšet volání pánů učitelů: „Plzeň“, „Praha II.“, „Lážov“, slyšel Kája volat pana řídícího a moc se mu to líbilo.
↑ kaja.marik:
Břemeno chci ve všech případech zvednout do stejné výšky. Čím víc budu mít kladek, tím menší sílu budu muset vykonat, ale budu ji muset vynaložit na větší vzdálenost. A tuto závislost potřebuji vynést do grafu.
To uz se tu ale psalo, pokud mam x lan (x kladek) a zvedam o metr, musim lano potahnout o x metru (geometrie) a pusobim silou x krat mensi (prace je v obou pripadech stejna). Zda se mi, ze se to tu resi zbytecne slozite a potom to vede k tomu, ze se sestavi rovnice, ktere neplati. Jsou to prece jenom provazky, tak to snad rozmotame :)
------------------------------------------
Kája se potýkal s provázky a ne a ne je rozvázat, když přiběhla Týna. Spráskla ruce, stáhla kůže, proklepla je, otřela, jak se dalo, stáhla je i Zdeně, třepla oba přes ruce a řekla: „Dolů se umýt, a hned!“
↑ kubakista:
Zavislost ceho presne na cem presne?
A kolikata to je trida? Zakladka, stredni skola, vysoka?
↑ kaja.marik:
Už nevím jak to lépe říct. Prostě jak závisí posuv břemene + počet kladek na nutném posunutí tažného lana.
1. posun bremene je metr
pocet kladek je x, musim lano potahnout o x metru.
2. posun bremene je s_1,
pocet kladek x, musim lano potahnout o x*s_1 metru
Kde je problem? Bude to primka jdouci body [2,2], [4,4], [6,6] atd
↑ kubakista:
Tak, že se posuv břemene vynásobí počtem kladek a dostaneme posunutí tažného lana, jednodušejí to nelze říct :-)
Pokud chceš graf, tak na osu x napiš posuv břemene a na osu y nanášej posunutí tažného lana. Ta závislost je lineární.
pro 2 kladky je y=2x
pro 4 kladky je y=4x
pro n kladek je y=nx
↑ kubakista:
no jo, ale na tom grafu v tom pdf mate, jak zavisi ty veliciny na poctu kladek, sem pisete, ze chcete vedet, jak to zavisi na posunuti tazneho lana, ja fakt nevim, co si z toho vybrat.
Pokud je "vyska" velicina, udavajici o kolik se ma zvednout bremeno a "delka lana" je velicina, udavajici, o kolik je potreba potahnout volny konec, tak aby se to pozadovane zvednuti bremene realizovalo, tak je odpoved ano.
Ten vzorecek s praci tam montujeme, pokud nas zajima prace nebo sila. Fakt jste si to nezkousel namalovat nebo sestavit z toho Merkuru (prispevek #2)?
-----------------------------------------------------
„Já na ně dřív sáhl, tak je želízko moje!“ řekl, sedl si na led, vytáhl hrst provázků a kdejaký otvor v “Merkuru“ protahoval a utahoval, až se mu do botičky provázky zařezávaly. Ale to nic nedělá! Má želízko! Bude brusliti!