Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 09. 2012 13:28

Fredy.00
Favorit Jeleny
Reputace:   

Co jsou integrály?

Ahoj,
dneska mám specifickou žádost. Toto mě nikdy nikdo neučil, chci si jen doplnit znalosti, protože při elektrockém měření či automatizaci se o tom mluví jako o hotové věci, a mě by zajímalo, v čem je pointa.

Zatím jsem vyrozuměl jen to, že když mám grafický průběh nějaké funkce, tak integrál je to, že to co je nad určenou čárou (jak ale určenou?) a pod ní, se dá v řpípadě že jsou to stejné hodnoty (nebo jde to i u rozdílných?) sečíst, a tím se to celé vyruší.

A taky že integrace je načtení prostoru pod funkcí.

Dá se to nějak lidově vysvětlit?

• (téma jako vyřešené označil(a) Fredy.00)

#2 30. 09. 2012 13:44

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Re: Co jsou integrály?

Ahoj, nevím jaké máš znalosti matematiky, je to totiž "těžká" otázka - co je to integrál.

http://www.matweb.cz/integral

Zkus si to přečíst, když tak se ptej.

Přidám ještě zajímavej link
http://theses.cz/id/uabexn/downloadPrac … pIdno_4273 - využití Riemmanova (určitého) integrálu.

#3 30. 09. 2012 13:44

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: Co jsou integrály?

Ahoj,
pomocí integrálu můžeme například spočítat obsah plochy, která je vymezená funkcí a osou x na nějakém intervalu, viz obrázek z wiki - ale potřebujeme znát rovnici dané křivky.
Také můžeme spočíst délku takové křivky nebo objem rotačního tělesa, ale to vše souvisí s plochou.

Jedná se o inverzní operaci k derivování, z čehož vyplývá i fyzikální význam...

Záleží jak podrobný výklad chceš, materiály se dají najít. Tohle je jenom nakousnutí problémů, které se pomocí integrálů řeší.

Zápatí