Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych odpovědět spíše na teoretickou otázku. Proč vidíme, že mají věci zrovna takovou barvu, kterou mají. Jistě chápete, jak to myslím. Odpověď je nasnadě. Protože odrážejí světlo právě takové vlnové délky, která odpovídá třeba v případě fialky fialové. Pak bych ale potřeboval vysvětlit, jak je možné a proč nebo jinak na čem závisí to, že se odrazí právě fialová. Na struktuře látky? Řekl bych, že jsem pochopil pojmy jako optická otáčivost v případě chirálních látek. Pochopil jsem (alespoň myslím) polarizaci světla. Vzhledem k tomu, že jde o opticky aktivní látky, tak mám takový pocit, že to s mým problémem moc nesouvisí, pokud ano pak nevím jak. Na čem tedy stojí to, že opticky neaktivní látka (jejich tedy naprostá většina?) odráží právě tu a tu barvu. Poprosil bych o komplexní vysvětlení a uvedení pojmů do souvislostí.
Mnohokrát děkuji
Ano, barva těles závisí na struktuře a složení jejich povrchu. Tak například, absorbuje-li nějaký povrch zejména světlo s vlnovou délkou v okolí zelené barvy a zbytek odráží, jeví se nám jako červený. A to, že nějakou barvičkou natřený povrch absorbuje zrovna zelenou barvu, je dáno absorbancí molekul té barvy. Jako některé molekuly mají vlastnost stáčet rovinu polarizovaného světla, tak některé molekuly mají vlastnost absorbovat nějakou konkrétní část z viditelného spektra.
Hodně barevné jsou komplexy - mohou pohltit kvantum energie odpovídajícímu záření ve viditelném spektru, protože jejich orbitaly mají zrovna ten rozdíl energií, který je k tomu potřeba.
↑ thriller:↑ houbar: Asi to je hloupá otázka, ale co stojí za tím, že jsou jednotlivým vlnovým délkám přiřazeny právě ty určité barvy a ne jiné? Teď nevím jestli to není otázka typu "Proč je něco a ne nic, když nic je mnohem jednodušší" od Leibnitze.
To je otázka někde na hranici fyziky, biologie a možná i filozofie. Ale moje představa je zhruba taková, že když do oka dopadne paprsek světla okolo vlnové délky 450 nm (modrá), tak tři druhy čípků (modrý, zelený, červený) zachytí signál třeba (100%, 10%, 10%), což mozek zná jako modrá. Když bude dopadat 525 nm (zelená), čípky detekují signál (10%, 90%, 80%), což už mozek zná jako zelená. Atd. Vnímaná barva je daná signálem z oka a každá barva světla vyvolává jiný vzruch v souboru čípků. Jak se signál z čípků dostává do mozku - jestli nějakou trojlinkou, nebo jestli už je předzpracovaný v oku a pokračuje jako analogový signál jednou linkou a jak z toho mozek pozná barvu, to opravdu nevím.
↑ nicnevím:
Mohl bych ti říct, že to souvisí s energií toho daného záření, ale uspokojivě na Tvoji otázku neumím odpovědět. Jak psal kolega výše, ptej se filosofů.