Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mam problem s nasledujici ulohou a potreboval bych poradit jak na to:
Zadani ulohy:
Zjistěte, zda je pravdivé tvrzení: Jestliže nepotkal Karel toho večera Martina, pak buď byl Martin pachatel nebo Karel nelže. Nebyl-li Martin pachatel, pak ho Karel nepotkal toho večera a k rozbití zámku došlo až po půlnoci. Jestliže k činu došlo po půlnoci, pak zámek buď rozbil Karel nebo Martin lže. Tedy zámek rozbil Karel.
Z toho jsem si vyvodil nasledujici vyroky a informace:
KM = Karel potkal Martina
Mpa= Matin je pachatel
KL =Karel lze
ML = Martin lze
RZP=rozbiti zamku
¬KM => (Mpa v ¬KL)
¬MPa => (¬KM a RZP)
RZP => (KPa v ML)
Tady jsem se zasekl a nevim jak dal. Pokracoval bych pravdivostni tabulkou, ale nevim, jak ji sestavit nebo pokracovat uplne jinak?
↑ tragikomix:
Nepochopil jsem, jaká je otázka. Dále jsem nepochopil, jak je v těch formulích zapracováno "Tedy zámek rozbil Karel" nebo to je odpověď, ke které se máme dobrat?
Ano, mam zjistit jestli tvrzeni " Tedy zámek rozbil Karel" je pravdive z vyse uvedenych vyroku v zadani ulohy.
tragikomix napsal(a):
Ano, mam zjistit jestli tvrzeni " Tedy zámek rozbil Karel" je pravdive z vyse uvedenych vyroku v zadani ulohy.
Pak se musíte podívat na ohodnocení, v nichž jsou splněny všechny 3 formule. Pokud ve všech takových ohodnoceních je KPa = 1, tak to z toho plyne.
↑ radekm:
Nemohl byste mi, prosim, vice poradit? Stale nevim, jak presne mam pokracovat.
↑ tragikomix:
¬KM => (Mpa v ¬KL) (1)
¬MPa => (¬KM a RZP) (2)
RZP => (KPa v ML) (3)
Předpokládejme, že pravdivostní hodnota výroku Mpa je nula (pro jednoduchost budu psát MPa=0). Potom podle (2) musí být KM=0, RZP=1.
Dosazením do (1) musí být KL=0
Dosazením do (3) musí být aspoň jeden z výroků Kpa, ML pravdivý, ale protože pro tyto výroky nemáme další podmínky, můžeme si zvolit KPa=0, ML=1.
Tím jsme našli jedno konkrétní ohodnocení výroků takové, že
a) všechny tři předpoklady jsou pravdivé
b) KPa=0
Takže závěr z předpokladů neplyne.
↑ zdenek1:
Moc dekuji za radu a vysvetleni.
Takze v podstate mi staci najit takove ohodnoceni kdy predpokladane tvrzeni (KPa=1) neni pravdive, i prestoze pri jinych ohodnocenich vyjde tvrzeni jako pravdive?
↑ tragikomix:
Obecná strategie je taková, že vytvoříš hypotézu, že závěr neplatí a hledáš spor. Pokud spor najdeš, hypotéza platí, pokud nenajdeš, tak zpravidla najdeš to konkrétní ohodnocení, a to stačí na to, abys mohl tvrdit, že závěr neplatí.