Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Chtěl bych se zeptat na jeden příklad. Jsem už druhý týden doma a nevím, kam jinam se obrátit.
Příklad zní:
Nechápu to vynásobení -1. Vím, že když je znaménko - před závrokou, tak se mění všechna znaménka v závorce. A tady jsem vynásobil závorku číslem -1, takže by se měla změnit pouze znaménka v závorce. Nechápu, jak se změnilo číslo 5 na -5. Kdybych vynásobil číslo 5 číslem -1, tak se stejně změní znaménko pouze u čísla 5, ale v závorce se znaménka nezmění. Členy v mnohočlenu se přece oddělují znaménky + a -
Mohl by mi to prosím někdo vysvětlit?
Předem moc děkuji.

↑ bender0088.cz:
Ty máš výraz
aby se ti celkový výraz nezměnil, ale přitom se výraz v závorce změnil na opačný
potom musíš vynásobit i tu 5 před závorkou (-1) a dostaneš tak: 

Oba výrazy jsou stejné
PS
- tím se výraz nezmění, protože jsi ho vlastně vynásobil jedničkou

↑ Cheop:
Takže když budu měnit znaménka v závorce, tak musím změnit i znaménko před závorkou nebo u čísla před závorkou, že?
↑ bender0088.cz:
Nalezeno při úklidu.
Když máš např.
, potřebuješ pro vytýkání změnit znaménko v 2. závorce, tedy provedeš:
Pokud potřebuješ zároveň vytknout, např:
To je, na co jsi ptal v posledním příspěvku? Děkuji.

↑ jelena:
Potřeboval jsem vědět tohle: Když mám příklad 2u.(2v-1)+5.(1-2v) a potřebuji, aby byly obě závorky stejné, tak jestli musím změnit známenka v závorce i to znaménko před závorkou. Nechápu totiž, když vytýkám číslo -1, tak proč se to mění znaménko i u čísla před závorkou. Vím, že kdyby se nezměnilo, tak by příklad vyšel jinak,a le na obrázku co jsem sem dal, tak je tam napsané pouze (-1)-(2v-1) a o násobení čísla 5 tak nic není. A také nerozumím této úpravě:
Děkuji za vysvětlení.
↑ bender0088.cz:
snad to zvládnu:
Zde máme "minus" před závorkou, který patří k číslu 5 a další "minus" v závorce, který je ve skutečnosti (-1). Jinak zapsáno:
(-5)*(-1(2v-1))=(-5)*(-1)*(2v-1)=+5(2v-1).
Tak rozumíš změně znaménka před číslem 5? Děkuji.

↑ jelena:
http://www.matweb.cz/cgi-bin/mathtex.cg … usepackage[czech]{babel}%204%282v-1%29-5%282-4v%29=4%282v-1%29-5%282%281-2v%29%29=4%282v-1%29-5%28-2%282v-1%29%29=\ldots\end{align*}
A proč je tady v té závorce 4(2v-1)-5(-2(2v-1)) ta -2? Nemělo by tam být -5(-1(2v-1)) A zároveň nechápu, proč bych to měl násobit -1, když mám v obou závorkách stejná čísla.
Děkuji.
proč bych to měl násobit -1,
(-1(2v-1))=-2v+1=1-2v
Tomu rozumíš, že pomocí vytknutí "minus" (přesně (-1)) jsme "přetočili" členy v závorce a došli jsme k zápisu, abychom mohli vytknout. Zároveň jsme nezměnili původní zápis, protože to bychom změnili celý příklad. V pořádku?
----------------------------------------------------------
Toto je jiný příklad - ten doděláme, až pochopíme předchozí - ukazovala jsem, že zároveň vytkneš a zároveň změníš znaménko:

↑ jelena:
Tomu pořád nerozumím. Jak můžu vytknout v závorce -2, když tam mám -1? -5(-2(2v-1))
↑ bender0088.cz:
Prosím Tebe, dořešme 
Druhý příklad jsem napsala, protože jsem nevěděla, co přesně potřebuješ, když se ptáš:
Takže když budu měnit znaménka v závorce, tak musím změnit i znaménko před závorkou nebo u čísla před závorkou, že?

↑ jelena:
Myslel jsem to takhle: Mám např.
2x(5-2)+2y(-5+2)=2x(5-2)-2y(5-2)=(5-2).(2x-2y)
Jestli to má být takhle, nebo ne. Myslej jsem to tak, že když budu chtít měnit znaménka v závorce, bay byla v obou závorkách stejná, tak jestli dělám dobře to, že měním znaménko i u čísla před závorkou.

A mohl by mi prosím někdo vysvětlit tyto příklady?
x.(3y+7)-(3y-7)=
3a.(b-1)-(b+1)=
6y.(4x+1)-(4x-1)=
Děkuji.
↑ bender0088.cz:
já mám dojem, že v takovém případě vytknout nepůjde. Šlo by, pokud zadání bude:
x.(3y+7)-(-3y-7)=
Nemáš nějaký překlep při přepisu? Děkuji.

↑ jelena:
Nemám. Ve škole to řešili takhle:
x.(3y+7)-(3y-7)=x.(3y+7)-(3y+7)=(3y+7).(x-1)
3a.(b-1)-(b+1)=3a.(b-1)+b-1=(3-1).(b-1)
6y.(4x+1)-(4x-1)=6y.(4x+1)-(4x+1)=(6y-1).(4x+1)
Ale moc tomu nerozumím. Díky.
/EDIT: Je taky možné, že někde ty závorky být nemají a oni si je dopisovali. A když jsmepsal tohle: Takže když budu měnit znaménka v závorce, tak musím změnit i znaménko před závorkou nebo u čísla před závorkou, že?
Tak jsem myslel právě takový příklad. Že když budu mít např. 2x.(3-5)+(-3+5), tak udělám: 2x.(3-5)+(-3+5)=2x.(3-5)-(3-5)=(3-5).(2x-1)
Je to tak správně?
↑ bender0088.cz:
to nebude v pořádku. Pokud je úprava platná, potom platí pro každé dosazení číselných hodnot. Stačí najít jedno dosazení, pro které neplatí, potom je chyba v úpravě.
Dosadím x=1, y=1:
do zadání: x.(3y+7)-(3y-7)=1(3+7)-(3-7)=14
a do výsledku: (3y+7).(x-1)=(3+7)*0=0
Nesouhlasí zadání a výsledek. Je to tak?
Opačný postup (zkoušku dosazením hodnot, že výsledek je správný) nepoužíváme, jen pro ověření, že výsledek je špatný.
/EDIT: Je taky možné, že někde ty závorky být nemají a oni si je dopisovali.
ano, to je možné, potom máme:
x.(3y+7)-3y-7=x.(3y+7)-(3y+7)=(3y+7).(x-1)
------------------------------------------------------
Že když budu mít např. 2x.(3-5)+(-3+5), tak udělám: 2x.(3-5)+(-3+5)=2x.(3-5)-(3-5)=(3-5).(2x-1)
ano, to je v pořádku.

↑ jelena:
Ale pořád tomu nerozumím. Jak můžu měnit znaménka v závorce a zároveň před závorkou? Když mám napsané: 
tohle je přesně opsané v sešitu. Já nechápu to napsané nad tou závorkou. Proč bych měl násobit (2v-1).(-1), když přesně takový člen je i v první závorce. Nemělo by spíš být nad závorkou napsané (-2v+1).(-1)? A když budu mít přece závorku a budu to mít vynásobit číslem 2 (např.) tak to přece udělám takhle,ne?
2.(3+4)=/.2
4.(3+4)=4.7=28
ALE
2.(3+4)=/.2
4.(2.3+2.4)=4.(6+8)=4.14=56
a přesně takhle to teď děláme s -1.
Proč bych měl násobit (2v-1).(-1), když přesně takový člen je i v první závorce. Nemělo by spíš být nad závorkou napsané (-2v+1).(-1)?
V zadání máš v 1. závorce (2v-1). A Ty potřebuješ upravit i 2. závorku na stejný zápis.
2. závorka je (1-2v). Nejdřív jen přeměníš pořadí v závorce: (-2v+1), potom si představíš (-1) před každým členem: ((-1)(2v)+(-1)(-1)). A tuto (-1) vytkneš: (-1)(2v-1).
Nenásobíš (-1), ale vytkneš z původního (1-2v)=(-1)(2v-1). Už v pořádku?

↑ jelena:
Ať se snažím jak se snažím, asi to nepochopím. Nechápu ani rozdíl mezi tímto:
2.(3+4)=/.2
4.(3+4)=4.7=28
A
2.(3+4)=/.2
4.(2.3+2.4)=4.(6+8)=4.14=56
Kdybych měl vynásobit závorku např. číslem 2 (jak je tady), tak jsem myslel, že se násobí jen člen před závorkou a ne i v závorce. Každopádně díky za snahu.
↑ bender0088.cz:
úprava výrazu je taková operace, při které nedochází ke změně hodnoty výrazu. Pokud násobíš výraz číslem, potom je změna hodnoty.
Tedy - pokud mám upravovat výraz 2*(3+4) smím jen toto: 2*(3+4)=2*7=14
Pokud se z nějakého důvodu rozhodnu vynásobit výraz číslem, potom změním jeho hodnotu, ale i v tomto případě to provedu správně, tedy 2*(2*(3+4))=4*(3+4)=28 nebo 2*(2*(3+4))=2*(2*3+2*4)=28.
Ty však nenásobíš závorku novým číslem, ale jen využíváš to, co v závorce je - to je vytknutí ze závorky (-1). Zkus zpět vynásobit (-1)*(2v-1). Opět dostaneš to, co jsi měl (1-2v).
A to je cíl - nezměnit hodnotu výrazu.

↑ jelena:
Mně nedělá problém vytknout číslo -1 z výrazu jako je:
2x-7y+5=-1.(-2x+7y-5)
Já jen neumím pracovat se znaménkem *
Když jsem měl ten výraz a měl jsem vytknout -1, tak jsem nevěděl, že musím vytknout 5 před závorkou i výraz v závorce. Vycházel jsem z toho, že mnohočleny se od sebe oddělují znaménky +,-
Proto tedy nechápu, proč musím vytýkat i ze závorky, když před závorkou je znaménko *
Na druhou stranu jsou ale v závorce znaménka + a -
↑ bender0088.cz:
* je násobení, Ty jsi zapisoval jako tečku (pokud v tom je problém)
z tohoto výrazu nejde nic vytknout
, protože závorky nejsou stejné, ale jsou si "hodně podobny" - vidím, že když přehodím členy v závorce, tak bude možné vytknout. Nemohu však přehazovat jen tak, používám pro to vytknutí (-1) ze závorky.
Proto zkusím vytknout (-1) u první závorky:
a v první závorce přehodím členy:
už půjde vytknout.
Také mohu nechat 1. závorku, jak je a vytknout ze druhé:
Tož co, už to půjde? Děkuji.