Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebovala bych pomoct nebo si spíš ověřit správný postup pří výpočtu tohoto příkladu:
Je dán vektor u=(5,-3), a vektor v=(1,?) takový, že (velikost) -> /u-v/ = 5. Určete souřadnice vektoru.
Došla jsem k výsledku že tedy vektor v = (1, 0) .. 0?.
A pokud je to náhodou správně, tak můj postup rozhodně moc matematický nebyl. Proto prosím hlavně o pomoc týkající se postupu jak dojít k výsledku. Předem děkuji :)
Zdravím,
to není správné, pro absolutní hodnotu vektoru w o souřadnicívh x1 a x2 paltí : 
hladanou souřadnici označím x 

čili hledaná souřadnice vektoru v je 0 a -6
Ahoj ↑ catched_up:,
Predpokladam ze je dane
a 
Vzdialenost 
Staci?
poznamka: je to vlastne pouzitie Pythagor-ovej vety
↑ TomF:
Ale vždyť souřadnice u vektoru ve už je jedna dána a to je číslo 1, a musí se dopočítat ta druhá. A přeci když jsou ty vektory v // - tak to není absolutní hodnota, ale znamení pro velikost.
↑ TomF:,
Ahoj,
Je lepsie ukoncit cvicenie, tym ze napises.
Mame dva riesenia :x=0 a x=-6
( v mojom oznaceni y=0 a y=-6, ktore som vybral preto, ze islo o druhu suradnicu vektoru)
co nam da dve moznosti( riesenia) pre vektor v
v(1;0)
a
v(1;-6)
↑ catched_up:
1) vektory v lomítkách neznamenají nic!
2) jestli jsi lomítky myslel něco jiného, než absolutní hodnotu, používej editor! Takhle se tomu dá rozumět jedině jako pokusu o absolutní hodnotu.
3) já vím, že vektor "v" má jednu souřadnici 1. vždyť s ní počítám! Já jsem ti k ní našel dvě druhé, tak aby abs. u-v byla 5.... Kde je problém?
↑ catched_up: Já vím, že to nebyllo ve zlém. Jen jsem si chtěl ujasnit, co jsi vlastně chtěl, když jsi vlastně naznačil, jako by ti nešlo o abs. hodnotu (jinak, absolutní velikost by asi byl jen jiný výraz pro abs. hodnotu). Ale asi ano (abs.), že?
pzn. když bych počítal pro jeden vektor x-souřednice a y-souřadnice tak, aby mi vyšla určitá abs. hodnota, bylo by řešení nekonečně mnoho..