Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 10. 2012 09:31

dussed
Zelenáč
Škola: Vojenská chemie
Pozice: nic
Reputace:   

Test statistické významnosti

Prosím o pomoc nebo alespoň radu či nasměrování jak vyhodnotit experimentální data.

Na vstupou mám několik vstupních dat, např. teplota, množství látky 1, množství látky 2, tlak, apod (Vs1, Vs2, Vs3...Vsx). Na výstupu pak měřím třeba hustotu finálního produktu (Vy1), ale i další měřené veličiny. Uvádím to jako obecný příklad.

Potřeboval bych otestovat jestli minimálně 2 vstupní veličiny mají vliv na hodnotu výstupní veličiny, resp. jestli existuje test, který je schopen najednou posuzovat i vliv více vstupních veličin na jednu (či více) výstupních...?
Snad jsem to vyjádřil jasně.

Př.:

měření  hodnota1   hodnota2   hodnota3   hodnota4        výstup1   výstup2
    1         800           200            1,56           200                250      1,69
    2         795           198            1,562          201               254       1,70
...atd.

Co by mi pomohlo je jaký test nebo matematický aparát použít, případně odkaz na ukázku apod.

Děkuji za ochotu

#2 05. 10. 2012 09:49 — Editoval radekm (05. 10. 2012 09:54)

radekm
Reputace:   11 
Web

Re: Test statistické významnosti

Zkusil bych použít (lineární) regresi a testovat, jestli jsou parametry (β) u hodnot rovny 0. Pokud je to normální model, tak to jde testovat t-testem.

#3 05. 10. 2012 10:47

dussed
Zelenáč
Reputace:   

↑ radekm:

Nešlo by to prosím více polopatě....?
Děkuji

#4 05. 10. 2012 20:47

radekm
Web

Pro jednotlivé naměřené hodnoty budeme testovat, zda mají vliv na výstup1 v normálním lineárním modelu.

Poznámka na začátek: předpokládám, že víte, co je to lineární regrese a rozumíte bodům 1) a 2). Doporučuji tohle všechno dělat v nějakém výpočetním prostředí - např. R. R popisovaný test dělá automaticky, takže tam v podstatě stačí načíst data, definovat model a na něm zavolat příkaz summary.

1) Začneme tím, že sestavíme lineární model. Předpokládejme, že máme $n$ měření. Naměřené výstupy uspořádáme do sloupcového vektoru $\mathbf{Y}\in\mathbb{R}^{n\times 1}$:

$\mathbf{Y} = \begin{pmatrix}250\\254\\ \vdots \end{pmatrix}$

Dále naměřené hodnoty uspořádáme do matice $\mathbf{X}\in\mathbb{R}^{n\times 5}$:

$\mathbf{X} = \begin{pmatrix}
  1 & 800 & 200 & 1.56 & 200  \\
  1 & 795 & 198 & 1.562 & 201 \\
  \vdots & \vdots & \vdots & \vdots & \vdots
\end{pmatrix}$

V prvním sloupci matice jsou samé 1 - to proto, abychom do modelu dostali absolutní člen. Model lineární regrese předpokládá, že platí

$\mathbf{Y} = \mathbf{X} \mathbf{\beta} + \mathbf{\varepsilon}$

pro nějaký vektor parametrů

$\mathbf{\beta} = \begin{pmatrix}\beta_0\\ \beta_1\\ \vdots\\ \beta_4 \end{pmatrix}$

(mj. $\beta_0$ je absolutní člen) a vektor chyb

$\mathbf{\varepsilon} = \begin{pmatrix}\varepsilon_1\\ \varepsilon_2\\ \vdots\\ \varepsilon_n \end{pmatrix}$

kde $\operatorname{Var}\varepsilon_i = \sigma^2$ a $\operatorname{E}\varepsilon_i = 0$. V normálním lineárním modelu navíc platí $\mathbf{Y} \sim N_n(\mathbf{X}\mathbf{\beta}, \sigma^2 \mathbb{I})$.

2) Metodou nejmenších čtverců spočítáme odhad parametrů $\mathbf{\beta}$ a označíme ho $\hat{\mathbf{\beta}}$. V normálním lineárním modelu platí $\hat{\mathbf{\beta}} \sim N_5(\mathbf{\beta}, \sigma^2(X^T X)^{-1})$, což se využívá k odvození testu.

S pomocí $\hat{\mathbf{\beta}}$ spočteme $\hat{\mathbf{Y}} = \mathbf{X}\hat{\mathbf{\beta}}$.

3) Provedem test. V normálním lineárním modelu platí

$\frac{\hat\beta_j-\beta_j}{\hat\sigma\sqrt{v_{j,j}}} \sim t_{n-\operatorname{rank}\mathbf{X}}$

kde $v_{j,j}$ je j-tý diagonální prvek matice $(X^T X)^{-1}$ a $\hat\sigma^2 = \frac{RSS}{n-\operatorname{rank} \mathbf{X}}$ a $RSS = \sum_{i=1}^n (\mathbf{Y}_i - \hat{\mathbf{Y}}_i)^2$.

Test formuluji takto:

$H_0: \beta_j = 0$
$H_1: \beta_j \neq 0$

Zamítám $H_0$, pokud $\left|\frac{\hat\beta_j}{\hat\sigma\sqrt{v_{j,j}}}\right| > t_{n-\operatorname{rank}\mathbf{X}, 1-\alpha/2}$

Například pokud test zamítne, že $\beta_1 = 0$, tak parametr $\beta_1$ je nenulový a model závisí na hodnotě1.

#5 05. 10. 2012 20:52 — Editoval radekm (05. 10. 2012 21:03)

radekm
Web

Mj. ze stránek Matfyzpressu lze stáhnout knížku o Regresi od pana Zváry (úplně dole).

#6 06. 10. 2012 01:17

vengi
Reputace:   

↑ dussed:
Ja by som na to isla jednoduchsie - v Exceli je v module Analýza udajov - funkcia Regrese (Regresia). Tam staci oznacit bunky a vypocita tu popisane hodnoty.

#7 06. 10. 2012 07:22

dussed
Zelenáč
Reputace:   

↑ vengi:

Nakonec jsem to vygooglil a přesně jsem to udělal. Funguje to... ale našel jsem nějaký článek, kde se píše, že Excel některé věci pojmenovává jinak než jak se matematicky jmenují (třeba násobné R atd.). Co by mi pomohlo je výklad jednotlivých pojmů a symbolů co Excel generuje, resp. jejich význam...
Volba "Data - Analýza dat - Regrese"

Co znamenají tyto hodnoty, resp. když se blíží 0 či 1 co to znamená...
Násobné R
Hodnota spolehlivosti R
Nastavená hodnota spolehlivosti R
Chyba stř. hodnoty
SS    MS    F    Významnost F
Koeficienty    Chyba stř. hodnoty    t Stat    Hodnota P    Dolní 95%    Horní 95%    Dolní 95,0%    Horní 95,0%
Očekávané Y    Rezidua    Normovaná rezidua

Marně jsem kdekoliv hledal význam jednotlivých položek.

Moc děkuji...

Zápatí