Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2008 12:28

turcovsky
Reputace:   

Teorie grafů - šachy

Prosím potřeboval bzch pomoct s tímto zadaním vůbec envím jak na to.

Zadání:

Máme šachovnici o rozměru 3 x 4 políčka. Na šachovnici postavíme čtyři jezdce, dva bílé a dva černé. Máme prohodit postavení černých a bílých jezdců. Ukažte, že tato úloha je řešitelná pro libovolné rozestavení jezdců.
Návod: Problému můžeme přiřadit graf tak, že jeho vrcholy jsou jednotlivá políčka šachovnice a dva vrcholy jsou spojeny hranou právě tehdy, když mezi odpovídajícími políčky existuje regulérní tah jezdcem.

#2 26. 11. 2008 12:56

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Teorie grafů - šachy

Najdeme v grafu hamiltonovskou kružnici. Ta má délku 12, jsou na ní 4 jezdci a tedy alespoň jedno volné pole.  Teď si zapíšeme, co může na kružnici být, když ji procházíme od volného pole ve smyslu pohybu hodinových ručiček (přesněji řečeno ve zvoleném směru). Nechť V značí volné B a b bílé jezdce, c a C černé, _ skupinu nula až 7 volných polí:
    1  2  3 4  5
1) v_b_c_B_C_

2) v_c_b_C_B_

3) v_b_B_c_C_

4) v_c_C_b_B_

Pozice, na nichž jsou v,b,B,c a C si očísluji (viz řádek čísel nad možnostmi).
V první možnosti posuneme postupně C na 1, B na 2, c na 3, b na 4 a C na 2, tím dosáhneme kýženého. Ve druhé možnosti je to stejné, ve třetí a čtvrté místo 5 posunů musíme použít 10.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 26. 11. 2008 13:00

turcovsky
Reputace:   

↑ Kondr:

moc ti děkuji za tvé řešení. sic ho vůbec nechápu jelikož jsme ještě něbrali hamiltonovskou kružnici a tak nevím co to je a jak se s ní pracuje ale snad to nějak pochopím. kdyby si měl čas třeba náhodou mi nějak stručně vysvětlit tu kružnici a podrobně celý postup řešení byl bych ti velice moc vděčný. Ale i tak moc díky.

#4 26. 11. 2008 13:35

Kondr
Veterán

↑ turcovsky:Kružnice je uzavžená cesta v grafu (jdu po hranách a skončím tam, odkud jsem vyšel). Hamiltonovská je taková, že každým vrcholem grafu projde právě jednou. No a když pak zapomenu na všechny hrany mimo tuhle kružnici a řeknu, že se pohybuju jen po ní, můžu to celé popsat takto: představ si tu kružnici jako kolejiště tvořené jednou smyčkou, na ní dva černé a dva bílé vlaky, každý v jiné stanici, jednu stanici volnou a 7 zastávek, kterými vlaky jenom projíždí a my se jimi nemusíme zabývat.

Chceme ukázat, že ty vlaky se můžou prohodit (černé za bílé)  tím, že prostě pojedou dopředu. Přitom vlak nesmí jet, pokud ve stanici před ním vlak stojí (stejně jako nemůžu táhnout víc jezdci po šachovnici najednou). No a že to vyjde pro všechna možná rozestavení vlaků do stanic jsem se pokusil ukázat výše.

#5 26. 11. 2008 13:38

turcovsky
Reputace:   

↑ Kondr:

super díky tvému výkladu jsem to pochopil. Moc ti děkuju, jsem ti dlužníkem. Díky

#6 01. 12. 2008 18:51

turcovsky
Reputace:   

zdravím tak jsem si myslel že jsem to pochopil ale asi omyl. Zase z toho nechápu vůbec nic. možná by mi pomohl nějaký obrázek který to znázornuje nebo vysvetleni jak pro *****. prosííím jsem v koncích. děkuji

[Editoval: Saturday]

#7 02. 12. 2008 12:03

Kondr
Veterán

Nemám čas rozepisovat každý krok, takže prosím napiš, kde jsi se ztratil:
1)Uvažujeme ten graf
2)Zjistíme, že se ta šachovnice dá koněm přeskákat tak, že projdeme všechna pole a vrátíme se na výchozí
3)Tohle přeskákání nám určuje kružnici, která prochází všechny vrcholy grafu
4)Na té kružnici jsou 4 koně a alespoň jedno volné místo
5)To nám umožňuje koně cyklicky posunout (tam kde byl první, bude druhý, tam kde druhý, bude tetí,...,tam kde čtvrtý, bude první).
6)Podle toho, v jakém pořadí koně na kružnici stáli, nám stačí udělat jeden nebo dva cyklické posuny.

Napiš které kroky jsou ti jasné.

#8 02. 12. 2008 12:12

turcovsky
Reputace:   

je mi jasný bod 1, 2, 4. zbytek jaksi vubec nechapu a proč se zmiňuješ o koních když  zadání je že jsou tam 4 jezdci? Díky za vysvětlení.

#9 02. 12. 2008 17:06

Kondr
Veterán

Kůň = jezdec. Šachy jsem nikdy nehrál "na úrovni", takže té figurce říkám občas humpolácky kůň, ikdyž to šachistům možná rve uši :o)

ad 3) Za názvy vrcholů v grafu zvolím jejich souřadnice. To, že šachovnici lze přeskákat znamená, že v grafu existuje kružnice

|-- (1,1)--(2,3)--(3,1)--(4,3)--(2,2)--(4,1)--(3,3)--(2,1)--(1,3)--(3,2)--|
   |                                                                                                        |
   -------------------------------------------------------------------------------------

graf kromě kružnice obsahuje i další hrany, ale ty nás nezajímají.

ad 5) Teď vrcoly odpovídající polím, na nichž stojí jezdci, přejmenujeme na A, B, C, D, jedno z volných polí na kružnici označme E. Bez újmy na obecnosti to udělám tak, aby ty vrcholy byly na té kružnici v abecedním pořadí. Pak kůň z D doskáče do E, kůň z C do D, atd, tím se cyklicky posunou.

#10 02. 12. 2008 18:33

turcovsky
Reputace:   

díky ti zase jsem o neco chytrejsi ale stejne bych moc a moc rád poprosil o obrázek te kruznice a tech vrcholu v ni. Neslo by to? omlouvam se ze jsem takovy blbec.

#11 03. 12. 2008 11:00

turcovsky
Reputace:   

↑ Kondr:
zdarec ja vim uz zase ale at si ten graf kreslim jak jen to jde porad mi to neni jasne. Nejak porad nedokazu pochopit tu cyklickou zamenu v te kruznici. Nechapu prosim pomozte.

#12 03. 12. 2008 12:28

Kondr
Veterán

↑ turcovsky:Máš doma šachový figurky? Stačí cokoliv. Nakresli si tu mřížku 3x4, nakresli na ni spojnice viz ↑ Kondr: a na libovolný čtyři políčka si polož ty figurky a zkus s nima skákat po té kružnici. Pak pochopíš, proč to funguje.

#13 03. 12. 2008 13:09

turcovsky
Reputace:   

↑ Kondr:
temi spojnicemi myslis ty souradnice co jsi vypsal? nebo co? zkusim si to.

#14 03. 12. 2008 16:01

turcovsky
Reputace:   

jo dobrý už jsem to kompletně pochopil snad jen ještě jednu otázku jak si ihned věděl že se na to dá použít Hamiltonovská kružnice a proč zrovna ta? myslíš že by existoval i jiný způsob jak tu úlohu vyřešit tak aby si použil něco z teorie grafů?

#15 03. 12. 2008 16:42

Kondr
Veterán

↑ turcovsky:No že musí být dáno nějaké pravidlo, jak se mají jezdci pohybovat, je jasné. A dá se čekat, že to pravidlo bude jednoduché, např. "po kružnici ve smyslu chodu hodinových ručiček". Hamiltonovaká kružnice by nám zajistila, že toto pravidlo bude takto jednoduché.

Zjistil jsem ale, že mám v řešení zásadní chybu! Kružnice není Hamiltonovská, prochází jen deseti z 12 vrcholů. Pokud jsou všichni jezdci na této kružnici, řešení zůstává stejné. Pokud ne, je potřeba ho mírně upravit tak, že koně co nejsou na kružnici se na ni na začátku přemístí a na konci z ní koě opačné barvy skočí zpátky.

#16 03. 12. 2008 21:19

turcovsky
Reputace:   

super to je super. prave jsem si toho taky vsimnul ze nejsou vsechny policka v te kruznici nic mene ted uz vse chapu a silene si mi pomohl a omlouvam se za te ze jsi mel se mnou takove trapeni. Moc diky

#17 03. 12. 2008 21:38

Kondr
Veterán

↑ turcovsky:To spíš já jsem se měl omluvit, páč jsem tě celou dobu přesvědčoval o správnosti řešení, které správné nebylo. Jsem rád že jsem pomohl.

Zápatí