Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 10. 2012 14:32

MorDeus
Škola: VŠB = TUO
Reputace:   

Vektory linearně nezávislé.

Ahoj,

chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nevíte postup tohodle řešení, zejména mě zajíma hlavně postup a taky vysledek samozřejmě.
Mám to na zápočet,ale bohužel jsem nebyl na přednašku tak že nevím ani která bije, byl bych rád za nějaky odkaz nebo tak kde je to jak se řekne "Polopatě" vysvětleno..

Děkuji za snahu a výpočet.

Rozhodněte zda vektory u,v,w $\in \mathbb{R}^{3}$ linearně nezávislé.

u=(-1,-1,-1) , v= ( 0,0,-2) ,w= (-1,1,0)

#2 17. 10. 2012 16:03

Brano
Reputace:   232 

Re: Vektory linearně nezávislé.

Linearne zavisle znamena, ze existuju konstanty $a,b,c$, z ktorych je aspon jedna nenulova a splnaju $a*u+b*v+c*w=0$. Ak sa to neda, tak su nezavisle.

Realne sa to vsak pocita tak, ze ich napises do matice pod seba a Gaussovou eliminacnou metodou upravujes na hornu trojuholnikovu maticu. Ak ti vyjde pocas toho nulovy riadok tak su zavisle, ak nie tak nie.

Kedze sa jedna prave o tri trojrozmerne vektory, tak mozes este vypocitat determinant tej matice. Ak ti vyjde nula tak su zavisle, ak nie tak nie.

Mozes kuknut tu (len tam robia so stlpcovymi vektormi, takze to je troska otocene:)
http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_independence

#3 17. 10. 2012 16:10

MorDeus
Reputace:   

↑ Brano:

A joo to si pamatuju , tak že říkáš , když vyjde nulovy řadek , tak jsou závislé a pokud ten nulový řádek nevyjde jsou nezávislé jo ? Vlastně nuly se pak vyřadi a ten zbytek je vlastně vysledek.

Třeba v tom příklade u , v ,w jsi zapíšu do 3 matic ? nebo to dám vše do 1 matice a pak to kratím, nebo nasobím řádek po řádku ? nemam představu jak by se to mělo vypočitat přimo v té matici, nebo jak to nasobit nebo sčitAt..

#4 17. 10. 2012 16:26

Brano

Tie tri vektory napises pod seba a dostanes jednu 3x3 maticu. Potom mozes napr. vypocitat determinant a len sa pozriet, ci je alebo nieje 0, resp mozes robit tu eliminaciu (t.j. tie ekvivalentne riadkove upravy) a vysledna matica ta v podstate nezaujima, iba to, ci tam vysiel, alebo nevysiel nejaky riadok nulovy (t.j. same nuly).

#5 17. 10. 2012 16:35

MorDeus
Reputace:   

Jo takhle.. pokusím se to vyřešit.. pravě do toho potřebuji i postup vypočtu udat.. snad se to povede..

Ještě napišu jestli to mám správně..

zatím děkuji za pomoc..

#6 19. 10. 2012 12:46

MorDeus
Reputace:   

Dobrý nápad vypočitat to determinanetm vyšlo mi to 2-2 = 0 tak ,že jsou linearně závisle ? když mi vyšla 0? pokud jsem to teda dobře vypočital.. :) Díky za odpověd a za pomoc :)

#7 19. 10. 2012 15:26

Brano

ano, to, ze determinant je 0 znamena, ze su zavisle ... problem je v tom, ze ti vysliel zle
http://www.wolframalpha.com/input/?i=de … %2C0%7D%7D
a teda su nezavisle

#8 19. 10. 2012 15:55

MorDeus
Reputace:   

nee , jžš vyšlo mi to dobře :D:D jsem hnup -2 a -2 jsou  -4.. :D jsem hnup.. dobře mi to vyšlo

Počital jsem to jinak A=(-1x0x0+(-1)x(-2)x(-1)+(-1)x0x1)-((-1)x0x(-1)+1x(-2)x(-1)+0x0x(-1) =-2-2=-4 :D Timhle zpusobem.. Snad jsem tam na něco nezapoměl

stejne mam jeste 1 problem.. zatím neuzavirejte prosím vlakno..

#9 20. 10. 2012 13:49

MorDeus
Reputace:   

Měl bych jeste problém s tímhle..

Jak by jste postupovali k vypočtu ? Netuším vubec jak postupovat a vyřešit tenhle příklad..

Rozhodněte zda je $p\in P_{2}:=[a_{0}+a_{1}x+a_{2}x^{2}:a_{0},a_{1},a_{2}\in \mathbb{R}]$

linearní kombinaci,kde p1,p2,p3 E P2 $p(x)=-2+2x+2x^{2},p_{1}(x)=-2-2x+2x^{2},p_{2}(x)=-2-2x+x^{2},p_{3}(x)=-x-x^{2}$

děkuji za pomoc..

#10 20. 10. 2012 22:45

Brano

lepsie je zalozit si nove vlakno pre novy priklad. pointa je najst $a_1,a_2,a_3\in \mathbb R$ take, ze
$p(x)=a_1p_1(x)+a_2p_2(x)+a_3p_3(x)$. Dva polynomy sa rovnaju, ak maju rovnake koeficienty, cize dostanes tri rovnice o troch neznamych $a_1,a_2,a_3$. Ak najdes (aspon 1) riesenie, tak to je linearna kombinacia, ak riesenie neexistuje, tak to nieje linearna kombinacia.

#11 21. 10. 2012 07:49

MorDeus
Reputace:   

Díky, radší založím nové vlákno..xD

Zápatí