Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 10. 2012 19:09

Hanzík
Zelenáč
Škola: ČVUT
Pozice: student
Reputace:   

Lineární kombinace s parametrem

Zdravím, píšu sem prvně, tak omluvte případné nedostatky příspěvku.

Momentálně probíráme lineární prostory, ale ve skriptech, které mám k dispozici jsou jen triviální příklady, jejichž řešení mi nedělá problémy. Počítáme ovšem příklady o jiné obtížnosti a k jejich řešení se nemohu dobrat, tak doufám, že mi budete schopni poradit.

Hodnoty v tomto příkladu jsem si vymyslel, ale principem by měli být jasné.

1) Máme nějaký lineární prostor L
2) Máme zadané 3 vektory x, y, z o 4 hodnotách (konkrétní čísla)
3) Dále máme 3 další vektory u, v, w a máme zjistit, zda jsou lineární kombinací výše uvedených vektorů.

Příklad je zadán asi takhle (hodnoty berte s rezervou):
x = (1,2,3,4)     ___      u = 2x + yp - z
y = (1,-2,0,-1)   ___      v = px - y + 2z
z = (4,-3,5,1)     ___      w = 3x + 2y - 2pz

Kde p je parametr.

Mojí otázkou je, jak se tohle počítá. Počítá se to nějak celé najednou nebo nejprve vezmete vektor u, zjistíte, zda je lin. kombinací a pak jdete na další. Nejde mi tak o výsledek jako o postup při řešení.

Díky.

Dál ale nevím, jak se vypořádat s parametrem. Když bych měl eliminační metodou dostat horní trojúhelníkovou matici, tak mám matici o 4 řádcích a 3 sloupcích a poslední řádek mi tam jaksi přebývá.

A B C čtěte jako alpha, beta, gama

#2 18. 10. 2012 20:53

JohnPeca18
Škola: MFF UK
Pozice: Absolvent 2014
Reputace:   81 

Re: Lineární kombinace s parametrem

Mne sa zda, ze u = 2x + yp - z, je docela lineárni kombinace vektoru x,y,z. Tam neni co zjistovat podle mne. Spis kdyz dostanes dalsi vektor, zadany souradnicemi, treba i s parametrem a mas zjistit jestli je linearni kombinaci zvysnych 3. Tak bych si je vsechni dal do matice a udelal eliminacni metodu, pokud tam zustane nulovy radek, tak jsou vektory linearne zavisly. A s parametrem je potreba davat si pozor ktere operace muzu delat a rozebrat nektere pripady, kdyz je potreba delit p, tak rozebrat, co kdyz je p=0 a tak.
Rovnici, kterou tam mas, A(1,2,3,4) + B(1,-2,0,-1) + C(4,-3,5,1) = 0, ta kdyz bude platit, teda najdes takove A,B,C. To znamena, ze vektory x,y,z jsou linearne zavisly, teda nektery z nich se da vyjadrit ako linearni kombinaci zvysnych dvou. S vektorem u to nema nic spolecneho. Kdyz uz tak A(1,2,3,4) + B(1,-2,0,-1) + C(4,-3,5,1) = u . Nebo Ax+By+Cz+Du=0.

#3 18. 10. 2012 22:07

Hanzík
Zelenáč
Škola: ČVUT
Pozice: student
Reputace:   

Re: Lineární kombinace s parametrem

Díky, nějak si to už přeberu. Moje zadání bylo krkolomné, takže i takováhle odpověď mi musí stačit. Ještě jednou díky.

Zápatí