Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2012 15:50

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

lomené výrazy

Dobrý den, chci zeptat na podstatu jednoho lomeného výrazu, dneska se v testu objevil takovýto příklad:
$\frac{5y(z+1)+(1+z)^{2}}{z^{2}+z^{2}y}$ , z příkladu je jasný,že mezi sebou nejde nic krátit a proto jde určit pouze podmínka,že se $z$ nesmí rovnat $0$ a $y$ se nesmí rovnat $-1$ . Po odevzdání učitel řekl,že to výsledek měl vypadat takto: $\frac{(5y+1+z)*(1+z)}{z^{2}(1+y)}$ , chci se zeptat jestli,mi muže počítat jako chybu to,že jsem nevytknul, myslím si,že to chyba není jelikož bych tím stejnak ničeho nedocílil.

• (téma jako vyřešené označil(a) xstudentíkx)

#2 19. 10. 2012 16:15

zuzule
Reputace:   

Re: lomené výrazy

Zdravím, ono vytýkání je jedna forma úprav výrazů a pokud chtěl upravit lomený výraz a ty jsi s ním nic neudělal chyba to nejspíš bude. Sice je pravda, že nic nepokrátíš, ale upravíš to na jiný tvar a viděla bych to na to, že si učitel chtěl prověřit, jestli Vás napadne aspoň to vytknutí, když to nijak zjednodušit nejde popř. si chtěl ověřit, že umíte vytýkat. :-)

#3 19. 10. 2012 16:25

xstudentíkx

↑ zuzule:

Mno zadání bylo zkraťte a toto zkrátit nelze.

#4 19. 10. 2012 17:03

zuzule
Reputace:   

Mno tak potom by to brát jako chybu nemusel, řekla bych, že by asi ani neměl. Je to jen na jeho úsudku co uzná a co ne. Může si říct, že chtěl vidět alespoň nějakou snahu o výpočet a neuznat to, že jsi s tím nic neudělal a možná by nebylo od věci v takovém případu jako výsledek uvést větu daný výraz nelze krátit.

#5 19. 10. 2012 17:29

xstudentíkx

↑ zuzule:

Jo,nevím zda mi to uzná,ale spíš myslim,že né. Ačkoliv patřím mezi 2 nejchytřejš, tak mu řeknu, něco jako, že mi bylo jasný,že se výraz nedá krátit a proto my přišlo zbytečné se stím zabývat. Myslim si,že si už pravdu obhájím. Jinak dík za radu.

Zápatí