Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2012 15:50

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

lomené výrazy

Dobrý den, chci zeptat na podstatu jednoho lomeného výrazu, dneska se v testu objevil takovýto příklad:
$\frac{5y(z+1)+(1+z)^{2}}{z^{2}+z^{2}y}$ , z příkladu je jasný,že mezi sebou nejde nic krátit a proto jde určit pouze podmínka,že se $z$ nesmí rovnat $0$ a $y$ se nesmí rovnat $-1$ . Po odevzdání učitel řekl,že to výsledek měl vypadat takto: $\frac{(5y+1+z)*(1+z)}{z^{2}(1+y)}$ , chci se zeptat jestli,mi muže počítat jako chybu to,že jsem nevytknul, myslím si,že to chyba není jelikož bych tím stejnak ničeho nedocílil.

• (téma jako vyřešené označil(a) xstudentíkx)

#2 19. 10. 2012 16:15

zuzule
Reputace:   

Re: lomené výrazy

Zdravím, ono vytýkání je jedna forma úprav výrazů a pokud chtěl upravit lomený výraz a ty jsi s ním nic neudělal chyba to nejspíš bude. Sice je pravda, že nic nepokrátíš, ale upravíš to na jiný tvar a viděla bych to na to, že si učitel chtěl prověřit, jestli Vás napadne aspoň to vytknutí, když to nijak zjednodušit nejde popř. si chtěl ověřit, že umíte vytýkat. :-)

#3 19. 10. 2012 16:25

xstudentíkx

↑ zuzule:

Mno zadání bylo zkraťte a toto zkrátit nelze.

#4 19. 10. 2012 17:03

zuzule
Reputace:   

Mno tak potom by to brát jako chybu nemusel, řekla bych, že by asi ani neměl. Je to jen na jeho úsudku co uzná a co ne. Může si říct, že chtěl vidět alespoň nějakou snahu o výpočet a neuznat to, že jsi s tím nic neudělal a možná by nebylo od věci v takovém případu jako výsledek uvést větu daný výraz nelze krátit.

#5 19. 10. 2012 17:29

xstudentíkx

↑ zuzule:

Jo,nevím zda mi to uzná,ale spíš myslim,že né. Ačkoliv patřím mezi 2 nejchytřejš, tak mu řeknu, něco jako, že mi bylo jasný,že se výraz nedá krátit a proto my přišlo zbytečné se stím zabývat. Myslim si,že si už pravdu obhájím. Jinak dík za radu.

Zápatí