Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

To by se dalo uplatnit ve směru zprava doleva na čitatel. Nejprv ale def. obor - jmenovatel nesmí být nula. Na toto pozor, často se to zapomene.
↑ simonav: a to je problém? z def. oboru jsi vyloučila jeden prvek, tam fce nenabývá hodnoty
jinak ale pro všechna x z def. oboru nabývá stejných hodnot, jako fce y=x-3
↑ mikl3:
nerozumiem ako by mi to pomohlo...ked to skratim a dostanem predpis pre linearnu rovnicu..a urcite nedostanem parabolu..ktora by mala byt vysledkom..mozete mi povedat aspon nejakym sposobom ako by ste zacali postupovat pri tom grafe?..nechcem cely graf..iba ako by ste zacali..to je vsetko..ale urcite kratit nemozem..
Krátit lze za jakékoliv situace, pokud to lze. Akorát si musíme dát pozor, když „škrtáme” proměnnou, abychom nezapomněli na definiční obor.
↑ simonav: parabolu nedostaneš ať upravíš tvůj předpis jakkoliv ekvivalentně, zkus si pár hodnot vypočítat
Poiud by výsledkem tohoto příkladu měla být parabola, tak je ten výsledek špatně. Grafem této funkce je přímka. A jedna rada - vždy, když neví, tak mi nic nebrání dosadit pár hodnot x do předpisu, udělat si tabulku s hodnotami x a y a vynést to do grafu. I z toho lze usuzovat v tomto případě na lineární funkci.
↑ mikl3: Byl jsi rychlejší... Jinak se nikdo nikdy nebojte vmísit se mně do tématu, moc času nemám, a tak se může stát, že začnu odpovídat a pak nebudu dva dny k dispozici...