Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Potreboval by som postup pri riešení nasledujúceho príkladu:
Na hmotné teleso pôsobí stále v tom istom smere sila, ktorej hodnota závisí od času podľa vzťahu:
, kde
a
. Na začiatku bolo teleso v pokoji. Počas prvých desiatich sekúnd prešlo dráhu 100 m. Vypočítajte hmotnosť telesa.

↑ zdenek1:
Na to som prišiel aj ja. Ale ak chcem integrovať v alebo a musím si ho vyjadriť v tvare funkcie, a to neviem. Ja som išiel na to podobnou metódou. Vyjadril som si:
, ale vôbec neviem ako určiť vyjadrenie funkcie opisujúcu rýchlosť, keďže rýchlosť sa bude časom meniť, podobne som si to vyjadril ako vy avšak znova neviem vyjadriť funkciu zrýchlenia, keďže nejde o rovnomerne zrýchlený pohyb. Pokiaľ som správne uvažoval tak jediné čo bude rovnomerne klesať s časom je pôsobiaca sila F.
Ale ak chcem integrovať v alebo a musím si ho vyjadriť v tvare funkcie
a co si myslíš, že je toto

↑ zdenek1:
Problém je ten, že po integrovaní dostanem dve premenné bez konkrétnej číselnej hodnoty. Musíme využiť všetky informácie ktoré sú v zadaní aj dráhu. Vyučújúci mi poradil že si mám dať do rovnosti F. Dostanem:
. Vyjadrím si
a dosadím do vzťahu:
. Po integrovaní si vyjadrím hmotnosť a vypočítam m.