Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2012 21:53

kager
Škola: FIM UHK
Pozice: student
Reputace:   

řešení monotónosti a sudosti složených funkcí

Zdravím, prosím o pomoc ohledně určování monotónosti a sudosti popřípadě lichosti při skládání dvou funkcí.
-monotónost
Ve škole nám naznačili že bychom k tomu měli dojít díky tomu že vímě že u rostoucí funkce platí x1<x2 a  f(x1)<f(x2)  a u klesající funkce platí x1<x2 a  f(x1)>f(x2). Dokážu si to zdůvodnit na příkladu, ale jak to vyjádřit jako obecnou definici mi uniká.       
Jedná se mi o určení monotónosti když mám např. f (rostoucí)  g(klesající) a mám zjistit jak je to pro y=f∘g (g vloženo do f)

-sudost, lichost
tak nějka tuším že řešení bude velice podobné jako u vyšetřování monotónosti. Opět vím že u sudé funkce platí f(x)=f(-x)  a u liché f(-x)=-f(x)  a dokážu si to zdůvodnit příkladem.  Zároveň, ale opět nevím jak to využít pro definici u skládání nebo násobení dvou fcí přičemž pro každou z nich platí lichost nebo sudost.

Předem díky za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) kager)

#2 25. 10. 2012 10:56

Bati
Reputace:   192 

Re: řešení monotónosti a sudosti složených funkcí

Ahoj,
ok, nechť je tedy f rostoucí a g klesající. Pak platí:
$\forall y_1,y_2\quad y_1<y_2:\quad f(y_1)<f(y_2)$
$\forall x_1,x_2\quad x_1<x_2:\quad g(x_1)>g(x_2)$
Vezměme tedy nějaká $x_1,x_2$ tak, že $x_1<x_2$. Pro ně tedy platí $\quad g(x_1)>g(x_2)$. Nyní stačí zvolit $y_1=g(x_2)$ a $y_2=g(x_1)$. Pak platí:
$f(y_1)<f(y_2)\Leftrightarrow  f(g(x_2))<f(g(x_1))\quad\forall x_1,x_2\quad x_1<x_2$
Funkce $f\circ g$ je tedy klesající.

Poznámka:
Je dobré si to umět představit a odpovědět i bez takovéhoto důkazu. Nebo si pamatovat, že to funguje stejně, jako násobení + a -, kde + odpovídá rostoucí fci, - klesající a násobení odpovídá skládání.
A nevím, jak jste si to definovali, ale je třeba vždy uvést na jaké množině je ta funkce monotonní.
Sudost a lichost se dělá analogicky.

#3 25. 10. 2012 12:11

kager
Škola: FIM UHK
Pozice: student
Reputace:   

Re: řešení monotónosti a sudosti složených funkcí

↑ Bati:  zřejmě už sem se chytil, díky moc

Zápatí