Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, prosím o pomoc ohledně určování monotónosti a sudosti popřípadě lichosti při skládání dvou funkcí.
-monotónost
Ve škole nám naznačili že bychom k tomu měli dojít díky tomu že vímě že u rostoucí funkce platí x1<x2 a f(x1)<f(x2) a u klesající funkce platí x1<x2 a f(x1)>f(x2). Dokážu si to zdůvodnit na příkladu, ale jak to vyjádřit jako obecnou definici mi uniká.
Jedná se mi o určení monotónosti když mám např. f (rostoucí) g(klesající) a mám zjistit jak je to pro y=f∘g (g vloženo do f)
-sudost, lichost
tak nějka tuším že řešení bude velice podobné jako u vyšetřování monotónosti. Opět vím že u sudé funkce platí f(x)=f(-x) a u liché f(-x)=-f(x) a dokážu si to zdůvodnit příkladem. Zároveň, ale opět nevím jak to využít pro definici u skládání nebo násobení dvou fcí přičemž pro každou z nich platí lichost nebo sudost.
Předem díky za pomoc
Ahoj,
ok, nechť je tedy f rostoucí a g klesající. Pak platí:

Vezměme tedy nějaká
tak, že
. Pro ně tedy platí
. Nyní stačí zvolit
a
. Pak platí: 
Funkce
je tedy klesající.
Poznámka:
Je dobré si to umět představit a odpovědět i bez takovéhoto důkazu. Nebo si pamatovat, že to funguje stejně, jako násobení + a -, kde + odpovídá rostoucí fci, - klesající a násobení odpovídá skládání.
A nevím, jak jste si to definovali, ale je třeba vždy uvést na jaké množině je ta funkce monotonní.
Sudost a lichost se dělá analogicky.
Stránky: 1