Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2012 20:26

Luccy
Reputace:   

Odchylka mimoběžek

Zdravím :)

Stereometrie nikdy nebyla moje silná stránka, a proto se obracím na Vás. Mám úkol, který ne a ne vyřešit.

V pravidelném čtyřstěnu ABCV určete odchylku mimoběžek AC, BV.

To je vše..výsledek je 90% ale nevím, jak to určit. Je to stereometrie, takže dejme tomu, že žádné vzorečky z analytiky neznám.
Vím akorát, že si jednu z těch mimoběžek posunu do stejné roviny, jako je ta druhá. V mém případě AC do bodu B.

Děkuju moc :)

Matematika je hra hraná podle jistých jednoduchých pravidel s nesmyslnými znaky na papíře.
David Hilbert

#2 26. 10. 2012 21:53 — Editoval TomF (26. 10. 2012 21:54)

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

Re: Odchylka mimoběžek

Neboj, jde to vcelku selsky: většinou si ten čtyřstěn nakreslíš tak, že se díváš kolmo na hranu AB a "nahoře" máš bod V. Teď si ho představ tak, že máš nejblíž k sobě bod B a kolmo koukáš na hranu AC. Jak je teď vydět AC a VB - dvě kolmice protínající se v středu AC

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

#3 27. 10. 2012 10:32

Luccy
Reputace:   

↑ TomF:

Já nevím, moc mi to nepomohlo. Nemám prostě tu představivost. Já vidím pravé úhly tam kde nejsou a tam kde mají být je nevidím.

Děkuju ale za snahu ;)

Matematika je hra hraná podle jistých jednoduchých pravidel s nesmyslnými znaky na papíře.
David Hilbert

#4 27. 10. 2012 13:46

TomF

↑ Luccy:Tak si to zkus nakraslit :)
nebo tenhle pohled by ti mohl pomoct : http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-10/38386_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.png

#5 27. 10. 2012 15:46

Luccy
Reputace:   

↑ TomF:

My jsme si to kreslili přes rovnoměrné promítání nebo jak se tomu říká, takže trochu jinak :)

David Hilbert

#6 27. 10. 2012 23:03 — Editoval TomF (27. 10. 2012 23:08)

TomF

↑ Luccy: no, asi spíš rovnoběžné promítání... když by jsme to, co jsem ti nakreslil, chtěli pojmenovat takto, tak je to rovnoběžný průmět do průmětny určené ACV (pohled rovnoběžný s nárysnou).

Řekněme to jinak. Ptají se na odchilku AC a BV, čili chceme zjistit odchilku roviny určené ACV a roviny určené úsečkou BV a výškou ke straně AC v trojúhelníku ACV (takhle to platí i pro předpoklad, že by čtyřstěn nebyl pravidelný)

Ale psát to takhle mi přijde trochu nesmyslné- že v tomhle případě, kdy je čt. pravidelný, ti stačí nakreslit si jednoduchý obrázek, jak jsem psal...

Zápatí