Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2012 20:26

Luccy
Reputace:   

Odchylka mimoběžek

Zdravím :)

Stereometrie nikdy nebyla moje silná stránka, a proto se obracím na Vás. Mám úkol, který ne a ne vyřešit.

V pravidelném čtyřstěnu ABCV určete odchylku mimoběžek AC, BV.

To je vše..výsledek je 90% ale nevím, jak to určit. Je to stereometrie, takže dejme tomu, že žádné vzorečky z analytiky neznám.
Vím akorát, že si jednu z těch mimoběžek posunu do stejné roviny, jako je ta druhá. V mém případě AC do bodu B.

Děkuju moc :)

Matematika je hra hraná podle jistých jednoduchých pravidel s nesmyslnými znaky na papíře.
David Hilbert

#2 26. 10. 2012 21:53 — Editoval TomF (26. 10. 2012 21:54)

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

Re: Odchylka mimoběžek

Neboj, jde to vcelku selsky: většinou si ten čtyřstěn nakreslíš tak, že se díváš kolmo na hranu AB a "nahoře" máš bod V. Teď si ho představ tak, že máš nejblíž k sobě bod B a kolmo koukáš na hranu AC. Jak je teď vydět AC a VB - dvě kolmice protínající se v středu AC

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

#3 27. 10. 2012 10:32

Luccy
Reputace:   

↑ TomF:

Já nevím, moc mi to nepomohlo. Nemám prostě tu představivost. Já vidím pravé úhly tam kde nejsou a tam kde mají být je nevidím.

Děkuju ale za snahu ;)

Matematika je hra hraná podle jistých jednoduchých pravidel s nesmyslnými znaky na papíře.
David Hilbert

#4 27. 10. 2012 13:46

TomF

↑ Luccy:Tak si to zkus nakraslit :)
nebo tenhle pohled by ti mohl pomoct : http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-10/38386_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.png

#5 27. 10. 2012 15:46

Luccy
Reputace:   

↑ TomF:

My jsme si to kreslili přes rovnoměrné promítání nebo jak se tomu říká, takže trochu jinak :)

David Hilbert

#6 27. 10. 2012 23:03 — Editoval TomF (27. 10. 2012 23:08)

TomF

↑ Luccy: no, asi spíš rovnoběžné promítání... když by jsme to, co jsem ti nakreslil, chtěli pojmenovat takto, tak je to rovnoběžný průmět do průmětny určené ACV (pohled rovnoběžný s nárysnou).

Řekněme to jinak. Ptají se na odchilku AC a BV, čili chceme zjistit odchilku roviny určené ACV a roviny určené úsečkou BV a výškou ke straně AC v trojúhelníku ACV (takhle to platí i pro předpoklad, že by čtyřstěn nebyl pravidelný)

Ale psát to takhle mi přijde trochu nesmyslné- že v tomhle případě, kdy je čt. pravidelný, ti stačí nakreslit si jednoduchý obrázek, jak jsem psal...

Zápatí