Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím :)
Stereometrie nikdy nebyla moje silná stránka, a proto se obracím na Vás. Mám úkol, který ne a ne vyřešit.
V pravidelném čtyřstěnu ABCV určete odchylku mimoběžek AC, BV.
To je vše..výsledek je 90% ale nevím, jak to určit. Je to stereometrie, takže dejme tomu, že žádné vzorečky z analytiky neznám.
Vím akorát, že si jednu z těch mimoběžek posunu do stejné roviny, jako je ta druhá. V mém případě AC do bodu B.
Děkuju moc :)
Neboj, jde to vcelku selsky: většinou si ten čtyřstěn nakreslíš tak, že se díváš kolmo na hranu AB a "nahoře" máš bod V. Teď si ho představ tak, že máš nejblíž k sobě bod B a kolmo koukáš na hranu AC. Jak je teď vydět AC a VB - dvě kolmice protínající se v středu AC
↑ TomF:
Já nevím, moc mi to nepomohlo. Nemám prostě tu představivost. Já vidím pravé úhly tam kde nejsou a tam kde mají být je nevidím.
Děkuju ale za snahu ;)
↑ Luccy: no, asi spíš rovnoběžné promítání... když by jsme to, co jsem ti nakreslil, chtěli pojmenovat takto, tak je to rovnoběžný průmět do průmětny určené ACV (pohled rovnoběžný s nárysnou).
Řekněme to jinak. Ptají se na odchilku AC a BV, čili chceme zjistit odchilku roviny určené ACV a roviny určené úsečkou BV a výškou ke straně AC v trojúhelníku ACV (takhle to platí i pro předpoklad, že by čtyřstěn nebyl pravidelný)
Ale psát to takhle mi přijde trochu nesmyslné- že v tomhle případě, kdy je čt. pravidelný, ti stačí nakreslit si jednoduchý obrázek, jak jsem psal...