Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,
potreboval bych poradit se dvema ulohama.
Zadani prvni ulohy:
1. Nikdo, kdo je nachlazen, nemůže zpívat.
Všichni moji přátelé jsou nachlazeni.
Zadani druhe ulohy:
2. Některé ryby jsou němé. Žádný němý tvor není zábavný.
Mam rozhodnout, jaky zaver plyne z danych dvou predpokladu pouzitim napr. Vennova diagramu.
Zvladnul jsem vysrafovani casti vennova diagramu, kt. tam nepatri. Nevim, ale jaky zaver mam z toho vyvodit, jelikoz jsem setkal, jen s priklady, kde jsem mel dva predpoklady a mel jsem potvrdit/vyvratit jeden zaver.
Muzete mi nekdo pomoct?
Poznamka:
Sediva pole jsou oblasti, kt. jsem vyloucil(jsou prazdna).

Co si tedy presne myslel v tom prvnim prikladu tou sedou plochou, skutecne je cela prazdna?
Všichni moji přátelé jsou nachlazeni. Co z toho plyne?
V tom druhym, proc tam mas krizek,
Nektere ryby jsou neme. co z toho plyne?
↑ JohnPeca18:
Nejsem si jisty, zda jsem princip vennovych diagramu pochopil spravne.
V 1.prikladu: Všichni moji přátelé jsou nachlazeni. By melo plynout prunik kruhu pratele a nachlazeni?
V 2.prikladu: Nektere ryby jsou neme. co z toho plyne?
Krizek jsem tam dal, proto, ze nektere ryby jsou neme a nektere prave ne.
V podstate jsem vychzel z informaci, kt. jsem nasel na internetu zde:
http://philosophy.lander.edu/logic/syll_venn.html

1. Presne tak, vsichni pratele budou v pruniku Pratele a Nachlazeni, nebudou v pruniku Pratele a Zpivani a v oblasti Pratele\ Nachlazeni tedy nebude nikdo.
Zaroven z druhe vety prunik Nachlazeny a Zpivani bude prazdny.
Nevim presne co se od tebe ceka jako reseni, no tohle mi z toho vyplyva. Snad si este rozmyslet
2. Ano, to je pravda. Tu snad plyne zaver, ze prunik Ryby a Nemi je neprazdny a prunik Zabavni tvorove a Nemi je prazdny.