Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, opět se vrcím s limitou.
Nejsem si jistý správným řešením, tak bych prosil o pomoc. Postupoval tak, že jsem odmocniny převedl na mocniny vynasobil s mocninama, které s odmocninama sousedily, vytkl jsem nejvetší mocniny ve jmenovateli i v čitateli a po zkraceni mocnin jsem se dobral k vysledky 0/1, což je 0, to je spravny vysledek, ale jak říkám, řešením jsi nejsem 2x jist![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty}\frac{3n\cdot \sqrt{n}-\sqrt[3]{n^{4}}+1}{n\cdot \sqrt[3]{n^{2}}-2\sqrt{n}+1}$](/mathtex/2c/2ccc4cc6414b36bf4e775dd65fc94b58.gif)
děkuji moc za každou radu
Ahoj ↑ Ráfek:,
Je tazko odpovedat, ked nedas do tvojho prispevku tvoju limitu.
Inac, podla pravidiel: jedno vlakno = jedno cvicenie !
Teraz saé objavila ta tretia.
Tak ti dam radu na jej vypocet.
1° je jednoduchsie pisat mocniny v racionalnej forme
Tak 
Atd
Napis co ti to dalo a potom ti poradim ako dalej, ak bude treba.
Aby si dostal vysledok, je lepsie vytknut v citately clen co ma najvedciu mocninco ostu
a podobne v menovetely.
co ostane v zatvorkach bude mat limitu 0 =NULA
A ostane ti zjednodusit tie najvedcie cleny....
Co ti to dalo?
muj usudek je, že největší mocnina je
čili to jsem vytknul a to stejné i ve čitateli, bohužel jsem udělal chybu
a vytkl toto, protože jsem špatně vynasobil dva čelny, resp. jejich mocninu, takže bych vytykal toto, největší mocniny se zkráti a poté dostanu
protože jedničky se nijak nezbavím, když budu vytýkat ten člen, tak mi ta jednička ve jmenovateli zbyde..
z citatela ostane
( vyraz v zatvorke ma limitu 1)
z menovatela
( vyraz v zatvorke ma limitu 1)
A nakoniec treba urcit limitu vyrazu
Tak to ukonci a napis tu ( 4riadky maxi) tvoje cele riesenie.
Stránky: 1