Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
opravila jsem Tobě zápis zadání.
Z rovnice kružnice můžeš vyčíst souřadnice středu S [?, ?], potom máš bod T - doteku kružnice a tečny.
Pomocí Těchto bodů můžeš sestavit vektor ST. Když bys měl zhodnotit vzájemnou polohu tečny a tohoto vektorů, co bys řekl? Děkuji.

↑ Fredy.00:
Nebo můžeš rozepsat rovnici kružnice
na
kde jedno x a jedno y označ jako souřadnici bodu dotyku
a dosadíš
upravíš a budeš mít rovnici obecnou a z té už snadno vytvoříš parametrické vyjádření

↑ marnes:
Díky, a jak se vlastně dělá z obecnérovnice parametrický tvar? V tabulkách na to mám speciální vzorec, co sem použil v písemce, ale ona jej neuznjala.
PS: proč se to rozepíše jako dvě identitcké závorky, ta druhá mocnina, a ne podle vzroce pro roznásobení?
Tohle je ptrávě ta věc, proč mi matika nejde - že se identickej jev (závorka na druhiou) dá řešit naprosto odlišnými způsoby.
↑ Fredy.00:
http://imageshack.us/photo/my-images/259/fjlr.jpg/
Tady to mám převedono, ale co s tím dále?
↑ Fredy.00:
to "Tvé převedeno" se mi nezdá OK. Klepni, prosím, na zápis TeX a napiš to pořádně sem.
Abych řekla pravdu, tak doporučení od kolegy ↑ marnes: bych nepovažovala za nejlepší cestu. Jak se tvoří rovnice přímky ze dvou bodů, to si pamatujeme, dokážeme zdůvodnit a cvičili jsme. Ale používat vzorec tečny k elipse bez odvození, hm. Ale nejsem kompetentní.
Jak jste postupovali ve škole obvykle? Děkuji.

↑ jelena:
Ten postup jsem si nevymyslel. Je odvozen v učebnici Analytická geometrie pro gymnázia od nakladatelství Prometheus, stana 134, a platí pro všechny kuželosečky. Odvození si bohužel nepamatuji. Samozřejmě jsem toto řešení nabízel jako alternativu, s tvým logickým a snadným postupem souhlasím.