Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zda sa mi ze toto cvicenie je velmi zaujimave.
Vysetrite ci rada vseobecneho clenu:
je konverrgentna alebo divergentna?
Kto nam ho vyriesi?
Ahoj ↑ didik:,
Zial to nie je riesenie.
Hladaj este....
Ak treba dam nejaku pomoc.
↑ vanok:
Bohužel je tato úloha neúplná. Míníme-li formální výraz
potom se nejedná o nekonečnou řadu reálných čísel. Je nutno specifikovat indexovou množinu, potom má smysl zabývat se úlohou seriózně. Důvodem není popichování účastníka fóra, ale mé poučení o tom, že změna indexové množiny nekonečné řady reálných čísel znamená někdy zásadní změny v konvergenci studované řady.
Pozdravy,
↑ Marian:
Podla mna, ak to nie je napisane, ide o radu uvazovanu na najvadcej moznej vhodnej podmnozine z . Co da uz prvu uvahy o rade.
↑ vanok:
Hledal jsem nejelementárnější cestu. Řešení jsem již našel, teď si najít chvíli času a napsat to tady. Snad mi to vyjde ještě tento týden.
Případně se těším na řešení kolegů/kolegyň.
↑ Marian:,
Ahoj, rad si precitam tvoj dokaz, moj spociva previest tuto radu na sucet troch konvergeentnych rad... Ak budem mat trochu casu, napisem ho tu.
I ked by som rad; videl nejake dokazy, od kolegov, co su este studenty.
Nabízím své elementární řešení...
Pozdravujem ↑ Marian: a dakujem, ze ta tento maly problem zaujal, ako aj vsetkych inych, co skusili ho vyriesit,
Pridavam dalsie riesenie (neelementarne ale trochu kratcie).
Ahoj, zkusil jsem toto:
(Děkuji kolegovi vanok za upozornění na chybu. Opravil jsem. Naštěstí nemá podstatný vliv na výsledek.)
↑ check_drummer:
U neabsolutně konvergentních řad nelze jednoduše skupinkovat.
↑ Marian:
Ahoj, existuje nějaký protipříklad? (Pozor, skupinkuji, avšak nepermutuji...)
Dle mého bude mít posloupnost částečných součtů po "skupinkování" stejnou limitu jako bez skupinkování, tj. označím-li např. pro obecnou , kde
a pro n=2k-1 (pro n sudé bychom postupovali analogicky),
pak je
pro N sudé
pro N liché
Ovšem jelikož , máme shodnou limitu pro S(N) a T(N)...
Jinými slovy, z konvergence T(N) plyne konvergence S(N).
Ahoj e]p314926|check_drummer[/re],
Klasicky mame tuto radu:
1-1+1-1+1-1+...
A podla grupovania dostanes
(1-1)+(1-1)+... , cize 0+ 0 + 0 +...
alebo aj
1 +(-1+1) + (-1+1)+... , cize 1+0 + 0 +...
Preto, zda sa mi, kolegovu poznamku, mozes aj takto interpretovat. Aka vlasnost ti povoluje grupovat ( skupinkovat) jej cleny.
V literature o tom iste najdes. Ide tzv. processusy "sumacie". Ak ta to zaujima podrobnejsie, a nic nenajdes na webe, napis nam tu.
↑ vanok:
Ano, ale naše řadá má podstatnou vlastnost - limita jejích členů jde k 0, tedy lze (dle mého) použít mou úvahu výše o ekvivalentním tvrezní o konvergenci obou řad.
Ahoj ↑ check_drummer:,
Najprv, pripominamù, ze som vobec nekontestoval tvoj vysledok, chcem ta len dovies k presnemu vyroku (VETE) co musi splnovat grupovanie radov, tak aby sa neznmenila jej konvegencia.
A teraz ti dam dalsi priklad na grupovanie?
Uvazujme toto grupovanie:
( ktora je striktne stupajuca ) .
Pre ak
a ak
.
Polozme .
Tu mame .
A co mame pre a pre
?
odpoved
↑ check_drummer:
Ahoj, nemohl jsem se dostat dříve ke zdejšímu fóru. Máš naprostou pravdu. Lze vyštřit konvergenci tebou navrženým způsobem. Podstatné je, že posloupnost {a_n} je nulová, tj. má nulovou limitu.
Nevím, proč mě to nenapadlo, řešit úlohu tímto způsobem.
↑ Honza90:
Ano alternuje, tipol by som ze vanok tym myslel, ze nesplna kriterium pre konvergenciu alternujuceho radu. (Leibnizovo sa tusim vola.)
↑ Brano:, Presne ako pises, chcel som vyjadrit, ze ta rada nesplna hypotezy vety o alternujucom rade: cize neustale meni znamienko a aj v absolutnej hodnote klesa k nule.
( reeditujem to vyssie, aby to nebolo nepresne)