Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím osazenstvo zdejšího fóra. Chtěl bych poprosit o pomoc s řešením následujícího příkladu, je nutno řešit matematickou indukcí:
Nakresleme n, n≥3, přímek v rovině tak, že každé dvě jsou různoběžné a žádné tři se neprotínají v jednom bodě. Dokažte, že počet částí, na které je rovina rozdělena těmito n přímkami, je přesně
.
Dle mého jde jenom o to, jak zapsat předpoklad, tedy, jak obecně zapsat počet částí, na které rozdělí n přímek rovinu. Budu rád za jakýkoliv náznak řešení čí cokoliv co by mi pomohlo.
pre 1priamku to platí keď urobíš n+1vú priamku tak ti pribudne n+1 nových častí
PS ak by nebolo jasné prečo pribudne n+1 nových častí tak je to preto ,lebo n+1vú priamku položíš tak ,že polpriamky všetkých n starých priamok tvoria n medzier a je zrejmé,že n medzier spraví n+1 častí
Děkuji za příspěvek, ale nějak nechápu, co si tímhle ukázal. Jenom si zjistil, jaký bude počet přímek, pro n+1. Já to potřebuju řešit matematikcou indukcí, tedy takto:
1. pro n=3, dosadím do vzroce
, to že to platí jsem schopen ověřit jenom obrázkem, jestli to jde nějak vzrocem, tak prosím jak.
2. přepoklad: položím n=k a teďka potřebuju něco jako:
a tady by měl být nějaký vzroec, kde je zahrnut počet přímek n a zároveň počet částí, na které je rovina těmito n přímkami rozdělena.
3. n = k+1, tedy dokážu předpoklad pro k+1-ní prvek, jak si napsal ty na pravé straně by mělo být něco takového
a levá strana by měla vycházet z levé strany z bodu 2 a postupnou úpravou bych měl dojít k rovnosti obou stran.
Pokud jsem něco špatně pochopil, prosím o trošku více srozumitelné vysvětlení než bylo uvedeno.
veď to som spravil funguje to aj pre n=1 a n=2 a to som spravil s tým predpokladom len som to nerozpisoval že n=k atď,ale som rovno napísal,že z platnosti pre n vyplýva platnosť pre n+1
edit : je vidieť,že nakoniec z formuly pre n vyplynula tá istá formula,ale pre n+1 (skús dosadiť do pôvodnej formuly za n n+1 uvidíš ,že to je to isté čo vyšlo)
Stránky: 1