Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 11. 2012 22:30

adjamot
Reputace:   

Geometrie-afinní zobrazení

Dobrý večer,
můžete mi, prosím, pomoci s následujícími příklady:

1. Určete samodružné body afinního zobrazení roviny $A^{2}$  do sebe a invariantní 1-směry asociovaného endomorfismu $\phi$ zaměření $V^{2}$ roviny $A^{2}$ , jestliže vzhledem ke zvolenému afinnímu repéru roviny $A^{2}$ je P=[0,0], Q=[1,0], R=[0,1], a f(P)=P, f(Q)=R, f(R)=Q.

Problém: invariantní 1-směry asociovaného endomorfismu $\phi$ zaměření $V^{2}$ roviny $A^{2}$ jsou krásným zaklínadlem, ale co to vlastně "lidsky" vyjadřuje a jak se dají vypočítat? charakteristické číslo umím vypočítat, je +-1, ale další kroky jsou mi záhadou.

2. Určete rovnice samodružného afinního zobrazení $f$  prostoru $A^{3}$ do sebe, je-li bod P=[1,0,2] samodružný s asociovaným endomorfismem $\phi$ zaměření $V^{3}$ roviny $A^{3}$ má invariantní 1-směr [(1,0,0)], charakteristické číslo 2, má invariantní 1-směr [(0,1,2)], charakteristické číslo 2, a invariantní 1-směr s charakteristickým číslem -1.

Problém: jako v předchozím případě, vůbec nemám ponětí, co se po mě chce. Myslím, že s tímto se straší malé děti na Halloween.

3. Určete rovnice afinity roviny $A^{2}$, která má bodově samodružnou souřadnicovou osu x zvoleného afinního repéru a zobrazuje bod [0,1] na bod [4,2].

Problém: nevím, jak vyjádřit matematicky: " má bodově samodružnou souřadnicovou osu x zvoleného afinního repéru", myslím, si, že body na ose x, tedy [x,0] se zobrazí na [x`,0], jen mi nenaskakuje nápad, jak to zapsat.

4. Afinita $f$ roviny $A^{2}$ je vzhledem ke zvolenému afinnímu repéru zadaná rovnicemi $x`=9x+4y-2$ a
$y`=2x+y+1$.
Určete invariantní 1-směry  asociovaného endomorfismu $\phi$ zaměření $V^{2}$ roviny $A^{2}$. Určete o jakou afinitu jde.
Problém: zaklínadlo existuje nejen v bodech, ale i v rovinách....

5. V rovině $A^{2}$ jsou dány přímky p=x+y-1, q=x-y-3=0, p'=x-2y+1=0, q'=2x+y+1. Určete rovnice afinního zobrazení f do sebe, jestliže [1;-1]=f([0,0]) a přímka p se zobrazuje na p' a q se zobrazuje na q'.
Problém: je správný postup s třemi body, jeden [0,0], druhý prusečík p,q a třetí libovolný na p, nebo q?

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“ — Bertrand Russell

Zápatí