Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 11. 2012 11:18

alex.pur
Zelenáč
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Jednotková matica

Ahojte,

nevedel by mi niekto prosim poradit s tymto prikladem:
Najděte čtvercovou matici $A \text{ sa nerovná }I_{3}$ řádu 3 nad tělesem reálných čísel
takovou, že $A^{113}=I_{3}$.

Skúšal som Wolfram Alpha, ale mal problémy už pri 20- násobku matice. Zatial sme nepreberali determinanty, takze sa to asi bude dat riesit aj bez nich.

Vopred dakujem.

#2 04. 11. 2012 12:32

vanok
Reputace:   742 

Re: Jednotková matica

Ahoj ↑ alex.pur:,

Mysli na maticu vhodnej rotacie.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 04. 11. 2012 16:13

alex.pur
Zelenáč
Reputace:   

matici otoceni znam. Cize musim najit nejaky uhel alfa pro ktery bude 113 mocnina matice rovna jednotkove matici. Jen nemohu najit souvislost mezi mocnitelem matice a uhlem alfa. :)

#4 04. 11. 2012 16:21 — Editoval vanok (04. 11. 2012 16:22)

vanok

Uhoj ma mieru, napr $\theta = \frac {2\pi}{113}$
Matica rotacia (otocenia) ma  vlasnosti ...a mozes aj geometricky ich   ukazat ( stredna skola)

Inac mozes pracovat aj formalne na matici a jej mocninach ( trochu trigonometrie staci)

Ak toto ti nestaci pouzi google ... iste je tam nieco.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 05. 11. 2012 08:52

alex.pur
Zelenáč
Reputace:   

Uz tomu rozumiem. Dakujem velmi pekne. Geometricky dokaz som uz zvladol, ide o skladanie rotacie. Je jedno ci to otocime o alfa alebo nkrat o alfa/n.
Pri aritmetickom dokaze som zvladol umocnit maticu rotacie na druhu. Este mi nie je jasne ako to spravit pre n alebo 113.

Diki

#6 05. 11. 2012 12:16 — Editoval Brano (05. 11. 2012 12:23)

Brano
Reputace:   232 

Pointa je v tomto. Ak $J(\alpha)$ je matica otocenie o uhol $\alpha$ (trebars okolo osi $x$) tak dokaz, ze $J(\alpha)J(\beta)=J(\alpha+\beta)$ pre lubovolne $\alpha,\beta$ potom celociselne mocniny zvladnes indukciou ... $J((n-1)\alpha)J(\alpha)=J(n\alpha)$.

#7 05. 11. 2012 13:09

vanok

↑ alex.pur:,
Poznamky a doplnky:
Pripominam, vseobecne, ze  rotacia definovana v Euklidovskom vektorovom priestore z dim 2, je urcena jej uhlom, miery $\alpha$ a jej matica v jednej ortonormalnej priamo orientovanej baze $(\vec i;\vec j)$ je:

$\begin{pmatrix}\cos\varphi&-\sin\varphi\\\sin\varphi&\cos\varphi\end{pmatrix}$.

Toto sa da adaptovat  aj v dim 3, ( z ortonormalnou priamo orientovanou baze $(\vec i;\vec j; \vec k)$ napr. pre rotacie  okolo vectorovej priamky generovanej $\vec k$. )
Ktorej matica je:..........(dopln)

V tojom cviceni, si uvedom, ze matica, co som navrhoj uvazovat  je ta rotacie uhla (miery) $\theta$
a ked ju aplikujes 113 x dostanej identitu ( ktorej matica je jednodkova matica)

Ak dokazes vzorec ako ti radi kolega ↑ Brano:, mozes pisat

$A^{113}=I_{3}$.
(geometricky: aplikujes 113 x rotaciu, a tak dostanej identitu,ktorej matica je jednodkova matica$I_3$)

Otazka, takyto vzorec ste uz nedokazali na cviceniach?

Srdecne Vanok

Zápatí