Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
nevedel by mi niekto prosim poradit s tymto prikladem:
Najděte čtvercovou matici
řádu 3 nad tělesem reálných čísel
takovou, že
.
Skúšal som Wolfram Alpha, ale mal problémy už pri 20- násobku matice. Zatial sme nepreberali determinanty, takze sa to asi bude dat riesit aj bez nich.
Vopred dakujem.
Ahoj ↑ alex.pur:,
Mysli na maticu vhodnej rotacie.
Uhoj ma mieru, napr 
Matica rotacia (otocenia) ma vlasnosti ...a mozes aj geometricky ich ukazat ( stredna skola)
Inac mozes pracovat aj formalne na matici a jej mocninach ( trochu trigonometrie staci)
Ak toto ti nestaci pouzi google ... iste je tam nieco.
Uz tomu rozumiem. Dakujem velmi pekne. Geometricky dokaz som uz zvladol, ide o skladanie rotacie. Je jedno ci to otocime o alfa alebo nkrat o alfa/n.
Pri aritmetickom dokaze som zvladol umocnit maticu rotacie na druhu. Este mi nie je jasne ako to spravit pre n alebo 113.
Diki
↑ alex.pur:,
Poznamky a doplnky:
Pripominam, vseobecne, ze rotacia definovana v Euklidovskom vektorovom priestore z dim 2, je urcena jej uhlom, miery
a jej matica v jednej ortonormalnej priamo orientovanej baze
je:
.
Toto sa da adaptovat aj v dim 3, ( z ortonormalnou priamo orientovanou baze
napr. pre rotacie okolo vectorovej priamky generovanej
. )
Ktorej matica je:..........(dopln)
V tojom cviceni, si uvedom, ze matica, co som navrhoj uvazovat je ta rotacie uhla (miery) 
a ked ju aplikujes 113 x dostanej identitu ( ktorej matica je jednodkova matica)
Ak dokazes vzorec ako ti radi kolega ↑ Brano:, mozes pisat
.
(geometricky: aplikujes 113 x rotaciu, a tak dostanej identitu,ktorej matica je jednodkova matica
)
Otazka, takyto vzorec ste uz nedokazali na cviceniach?