Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problém s úkolem. Jako vždy na přednášce neprobráno, na cvičení se to nestihlo, tak se s tím lopotím sama:(
Máme
neprázdnou množinu, označme
množinu všech ekvivalencí na
uspořádanou inkluzí.
Mám nakreslit Hasseův diagram pro
a dokázat, že
je vždy svaz.
Tak ten rozklad je(?)

a svaz to je pro to, že jako supremum můžeme brát celou tu množinu X a infimum jednoprvkové množiny?
Prosím poraďte, dost v tom plavu:(
↑ drabi:
To ze je to zvaz znamena, ze ak maz hocijaku mnozinu
ekvivalencii na
, tak pre nu existuje infimum a supremum.
Co presne znamena, ze
je infimum mnoziny
? Ma to byt dolne ohranicenie, teda
. Ma to byt najvacsie horne ohranicenie, teda
.
Supremum je podobne, len treba vsade obratit inkluzie.
S infimom to pojde lahko - staci ti dokazat, ze prienik hocijakeho systemu relacii ekvivalencie je relacia ekvivalencie.
So supremom to nejde podobne - zjednotenie relacii ekvivalencie nemusi byt relacia ekvivalencie. Ale snad by mohol pomoct tranzitivny uzaver zjednotenia. (T.j. bolo by treba ukazat, ze ak vezmes nejake relacie ekvivalencie, zjednotis ich a z toho spravis tranzitivny uzaver, dostanes relaciu ekvivalencie.)
Nieco sa da najst napriklad na Planetmath.
A ked do google (alebo google books) napises: lattice "equivalence relations", tak urcite najdes kopec dalsich uzitocnych odkazov.
↑ kompik:
Ahoj, díky za reakci. Už mi to začíná být jasnější.
Ten Hasseův diagram už mám. Je mi jasné, co je infimum i supremum, jenže nějak nevím, jak to dokázat.
S tím infimem: Tak je jasné, že výsledná množina bude reflexivní, symetrická.. ale nevím jak ukázat, že je tranzitivní
se supremem, tak tranzitivní je jasné z toho jak je to "sjednocení" definované..
pak nutně bude i reflexivní a symetričnost mi připadá opět zřejmá.
Je to tak?
ak patria nejaké dvojice do prieniku tak patria do každého prenikanca a každý prenikanec je tranzitívny teda do každého patrí "príslušná tranzitívna dvojica" teda tá "príslušná tranzitívna dvojica" patrí aj do prieniku
skôr bude viac roboty s tým tranzitívnym uzáverom
drabi napsal(a):
S tím infimem: Tak je jasné, že výsledná množina bude reflexivní, symetrická.. ale nevím jak ukázat, že je tranzitivní
Pomocne tvrdenie: Ak
je tranzitivna pre kazde
(pricom
je lubovolna neprazdna mnozina) tak aj
je tranzitivna.
Nacrt dokazu:

Skus si to, co som tam zapisal symbolicky, prelozit do ludskej reci a detailnejsie rozmysliet preco platia tie jednotlive kroky.
drabi napsal(a):
se supremem, tak tranzitivní je jasné z toho jak je to "sjednocení" definované..
pak nutně bude i reflexivní a symetričnost mi připadá opět zřejmá.
Je to tak?
Ano, zjednotenie reflexivnych je reflexivna, zjednotenie symetrickych je symetricka, este treba zdovodnit, ze tranzitivny uzaver tieto vlastnosti tiez nepokazi.
(Suhlasim s tym, ze to je pomerne zrejme, ale ak to mas odovzdat cviciacemu ako du, tak tam asi zdovodnenie, ze ti to pripada zrejme stacit nebude, treba nejako zmysluplne zapisat, preco to plati.)
↑ drabi:
Ak spravne rozumiem tvojmu prispevku, snazis sa dokazat, ze zjednotenie relacii ekvivalencie je relacia ekvivalencie? To nie je pravda - urcite lahko vymyslis kontrapriklad, ale ak nahodou nie, tak tu je nejaky link: http://math.stackexchange.com/questions … relations.
Este raz zopakujem - moj navrh bol, ze supremum v tom zvaze by mohlo vyzerat takto: Ak mas relacie ekvivalencie
, tak najprv vezmes ich zjednotenie
a z toho urobis tranzitivny uzaver.
Este dodam, ze by si to mal robit pre lubovolny pocet relacii, nie iba konecne vela - ak ste nahodou nemali v zadani, ze robite iba s konecnou mnozinou.
Pridam este tento link, ak by nahodou pomohol vyjasnit nejake veci:
Confusion about the lattice formed by an equivalence relation - MSE
Ak ste nahodou uz mali taku vetu, ze ak ciastocne usporiadana mnozina ma lubovlne infima, tak uz musi byt zvaz; tak vlastne so supremami sa clovek nemusi trapit. Myslim si vsak, ze vobec nezaskodi zamysliet sa nad tym, ako tam vyzeraju suprema.
Tuto vec som si neuvedomil, ale robia to tak napriklad Burris, Sankappanavar: A Course in Universal Algebra v Theorem 4.5. (Ta kniha je volne pristupna online.)