Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 11. 2012 23:59

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

Planimetrie

Zdravím,
nevím si rady s touto úlohou, asi to chápu špatně, protože se mi zdá, že to neplatí
"Na přeponě AB trojúhelníku ABC uvažujme body P a Q takové, že |AP|=|AC| a |BQ|=|BC|. Označme M průsečík kolmic z vrcholu A na přímku CP a z vrcholu B na přímku CQ. Dokažte, že přímky PM a QM jsou na sebe kolmé."
Moje poznatky:
AM je osou BAC
BM je osou ABC
PM=QM=CQ=> M je střed kružnice opsané trojúhelníku PQC
=> úhel PCQ je obvodový úhel k PMQ středovému
A tady nastává situace, že si myslím, že jde spíš dokázat, že to obecně neplatí. -> Platilo by to jen v případě, kdy by úhel PCQ=45°. To přece nenastává vždy- třeba v případě rovnostraného trojúhelníku je PCQ=60° a potom PMQ=120°. A mohli bychom počítat v různých, nejen rovnostraných, trojúhelnících, nebo stačí jen náčrtek a je jesné, že úhel PCQ není 45° (třeba trojúhelník se stranami 1:2:1,2 - tam je od oka PCQ=26° až 28°...)
Chtěl bych se zeptat, jestli to chápu správně (nezdá se mi to, protože je to prý poměrně známé)
Popřípadě by mně zajímal nějaký jiný názor.
Děkuju.

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

• (téma jako vyřešené označil(a) TomF)

#2 10. 11. 2012 00:34

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

Re: Planimetrie

Len pravouhlý trojuholník má preponu...1:2:1,2 nie je pravouhlý.

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#3 10. 11. 2012 09:54

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

Re: Planimetrie

↑ BakyX: :D A jéje, stačí si pořádně uvědomit, co píšou v zadání...Děkuju, Baky. Tím se to řeší..
...A já si s tím skoro hodinu lámu hlavu, a přitom takovou hloupost tam dělám...(tak to mám vždycky:D)

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

Zápatí