Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nevím si rady s touto úlohou, asi to chápu špatně, protože se mi zdá, že to neplatí
"Na přeponě AB trojúhelníku ABC uvažujme body P a Q takové, že |AP|=|AC| a |BQ|=|BC|. Označme M průsečík kolmic z vrcholu A na přímku CP a z vrcholu B na přímku CQ. Dokažte, že přímky PM a QM jsou na sebe kolmé."
Moje poznatky:
AM je osou BAC
BM je osou ABC
PM=QM=CQ=> M je střed kružnice opsané trojúhelníku PQC
=> úhel PCQ je obvodový úhel k PMQ středovému
A tady nastává situace, že si myslím, že jde spíš dokázat, že to obecně neplatí. -> Platilo by to jen v případě, kdy by úhel PCQ=45°. To přece nenastává vždy- třeba v případě rovnostraného trojúhelníku je PCQ=60° a potom PMQ=120°. A mohli bychom počítat v různých, nejen rovnostraných, trojúhelnících, nebo stačí jen náčrtek a je jesné, že úhel PCQ není 45° (třeba trojúhelník se stranami 1:2:1,2 - tam je od oka PCQ=26° až 28°...)
Chtěl bych se zeptat, jestli to chápu správně (nezdá se mi to, protože je to prý poměrně známé)
Popřípadě by mně zajímal nějaký jiný názor.
Děkuju.
↑ BakyX: :D A jéje, stačí si pořádně uvědomit, co píšou v zadání...Děkuju, Baky. Tím se to řeší..
...A já si s tím skoro hodinu lámu hlavu, a přitom takovou hloupost tam dělám...(tak to mám vždycky:D)