Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 11. 2012 16:13

Mutlek
Zelenáč
Reputace:   

Vybírám obor FJFI

Ahoj, letos maturuji a plánuji jít na FJFI. Chtěl bych si zvolit obor Matematická informatika, ale co jsem se doslechl, je na ni potřeba matematika úrovně A (tedy velmi obtížná). Pokud bych ji neudělal, rozhoduji se mezi Aplikované matematicko-stochastické metody a Informatická fyzika. Jenže netuším, jak mají tyto obory blízko k programování. Zajímala by mě z části i fyzika, ale nevím jestli nezvolit kvůli informatice právě radši MFF. Prosím tedy někoho se zkušenostmi aby poradil a hlavně mi trochu příblížil IF a ASM. Díky :)

#2 11. 11. 2012 01:41 — Editoval anes (11. 11. 2012 01:43)

anes
Reputace:   14 

Re: Vybírám obor FJFI

Ahoj, co se týče náplní zaměření a povinných předmětů, nejlépe bude kouknout do studijních programů (http://www.fjfi.cvut.cz/DesktopDefault. … uleId=1375; to zajímavé najdeš cca od strany 70 dál).

Jinak si všimni, že v prvních dvou ročnících se náplně mnoha oborů nápadně podobají. Snad ještě před rokem totiž fungoval systém, kdy většina studentů nastoupila do základního studia (jediné  zásadnější věci k rozhodnutí byly úroveň matematiky a zápis fyzikálních praktik) a zaměření si vybrala až na začátku 3. ročníku.

Letos, s novou akreditací, se to změnilo tak, že prváci by oficiálně měli vybírat zaměření už při nástupu. Prakticky to ale, pokud vím, o moc jiné není. Pokud ten prvácký výber zaměření není náhodou jen úplná formalita kvůli požadavkům akreditační komise, tak by neměl být problém během prvních dvou let zajít na studijní a nechat si obor změnit. Já bych si klidně zapsal tu mat. informatiku, odchodil si v prváku i fyziky, abych si nezavíral možnosti (některé má teď myslím informatika volitelně), a o tom, se kterými předměty a lidmi se budu potkávat příštích pár let, bych se rozhodoval až potom, co bych je aspoň zhruba poznal.

#3 13. 11. 2012 22:05

Mutlek
Zelenáč
Reputace:   

Re: Vybírám obor FJFI

↑ anes:

Díky, koukal jsem na to. No máš pravdu, první dva roky jsou v podstatě stejné. Stejně by mě ale zajímalo, jak moc jsou ty aplikované metody zamerene na informatiku. A taky by mě ještě zajímalo, jestli se dá přejít třeba po prvním, druhém nebo dokonce i po bakaláři přejít na matfyz (informatiku) a plynule pokračovat, aniž bych musel studovat znova první ročník :) ...jestli třeba uznají matematiku :)

Zápatí