Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, letos maturuji a plánuji jít na FJFI. Chtěl bych si zvolit obor Matematická informatika, ale co jsem se doslechl, je na ni potřeba matematika úrovně A (tedy velmi obtížná). Pokud bych ji neudělal, rozhoduji se mezi Aplikované matematicko-stochastické metody a Informatická fyzika. Jenže netuším, jak mají tyto obory blízko k programování. Zajímala by mě z části i fyzika, ale nevím jestli nezvolit kvůli informatice právě radši MFF. Prosím tedy někoho se zkušenostmi aby poradil a hlavně mi trochu příblížil IF a ASM. Díky :)
Ahoj, co se týče náplní zaměření a povinných předmětů, nejlépe bude kouknout do studijních programů (http://www.fjfi.cvut.cz/DesktopDefault. … uleId=1375; to zajímavé najdeš cca od strany 70 dál).
Jinak si všimni, že v prvních dvou ročnících se náplně mnoha oborů nápadně podobají. Snad ještě před rokem totiž fungoval systém, kdy většina studentů nastoupila do základního studia (jediné zásadnější věci k rozhodnutí byly úroveň matematiky a zápis fyzikálních praktik) a zaměření si vybrala až na začátku 3. ročníku.
Letos, s novou akreditací, se to změnilo tak, že prváci by oficiálně měli vybírat zaměření už při nástupu. Prakticky to ale, pokud vím, o moc jiné není. Pokud ten prvácký výber zaměření není náhodou jen úplná formalita kvůli požadavkům akreditační komise, tak by neměl být problém během prvních dvou let zajít na studijní a nechat si obor změnit. Já bych si klidně zapsal tu mat. informatiku, odchodil si v prváku i fyziky, abych si nezavíral možnosti (některé má teď myslím informatika volitelně), a o tom, se kterými předměty a lidmi se budu potkávat příštích pár let, bych se rozhodoval až potom, co bych je aspoň zhruba poznal.
↑ anes:
Díky, koukal jsem na to. No máš pravdu, první dva roky jsou v podstatě stejné. Stejně by mě ale zajímalo, jak moc jsou ty aplikované metody zamerene na informatiku. A taky by mě ještě zajímalo, jestli se dá přejít třeba po prvním, druhém nebo dokonce i po bakaláři přejít na matfyz (informatiku) a plynule pokračovat, aniž bych musel studovat znova první ročník :) ...jestli třeba uznají matematiku :)