Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj zdravím všehny,
prosím o pomoc.
Dcera přišla s úkolem z fyziky a je to pro nás opět nadlidský výkon....pomůžete??...vysvětlíte??
Zadání:
Souprava metra se mezi sousedními stanicemi pohybovala tak, že postupně zrychlovala a za 10 sekund dosáhla rychlosti 70km/h. Touto rychlostí pak jela rovnoměrně 35 sekund. Na závěr pak 15 sekund zpomalovala až do zastavení. Jaká byla vzdálenost mezi stanicemi?
moc děkuji předem...čekáme tu jak na trní...;o)
Tami2

↑ Tami2:
Ahoj, zkusím to vysvětlit.
Nejdřív je dobré si udělat graf:
Z toho je vidět, že pohyb se skládá ze tří částí - rovnoměrně zrychlený, rovnoměrný, a rovnoměrně zpomalený.
1.
Zrychluje z 0 na 19.4m/s za 10s, zrychlení je tedy 
Dráha při zrychlení je
.
2.
Druhá část je pohyb rovnoměrný, rychlost
a čas
, 
3.
Třetí část se počítá úplně stejně jako část první, zrychlení a zpomalení je vlastně totéž.
Zpomalení z 19.4m/s na 0m/s za 15s, zrychlení je tedy 
Dráha při zrychlení je
.
Teď celková dráha
.
Možná jsem moc zaokrouhloval, ale postup je určitě správně.
↑ MightyPork:
moc děkuji....trochu jsem na tom taky zkusila dělat a vyšlo mi to stejně...jen trochu jinak vzorce podle učebnice...je v 7.třídě a tam uvádí vzorec pro výpočet nerovnoměrného pohybu s= v*t/2 a rovnoměrný pohyb s=v*t
strašně moc děkuji...sedí to a já jsem celá zpocená...tenhle příklad si schovám a jistě ještě využijeme..;o)..jsme dlužnice..;o)
přeji fajn den