Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2012 22:38 — Editoval drabi (12. 11. 2012 22:38)

drabi
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

důkaz - Čebyšev

Ahoj,
zabývám se teď důkazem zostření Čebyševovy nerovnosti (podle návodu z Craméra - Mathematical Methods of Statistics),
ale nějak tomu nemůžu přijít na kloub. Pomohl by mi s tím prosím někdo?

Mám dokázat, že je-li $X$ unimodální náhodná veličina spojitého typu, pak $\forall k>0$ platí
$P(|X - x_0| \ge k \tau) \le \frac{4}{9 k^2} $, kde $x_0$ je modus $X$, $\tau = \sigma^2 + (x_0 - \mu)^2$

A ten důkaz vychází z těchto poznatků:
1.) $g(x)$ nerostoucí pro $x>0$, pak $\forall k>0$ platí $k^2 \int_{k}^\infty g(x) \mathrm{d}x \le \frac49 \int_{0}^\infty x^2 g(x) \mathrm{d}x$
2.) speciální případ, kdy $g(x)$ je konstantní pro $0<x<c$ a nulová pro $x>c$
pak se definuje funkce $h(x)$, která se rovna g(k), pro $0< x <k+a $ a rovna 0 pro $x>k+a$,
kde $a$ je určena vztahem $a g(k) = \int_{k}^\infty g(x) \mathrm{d}x$
3.) $k^2 \int_{k}^\infty g(x) \mathrm{d}x = k^2 \int_{k}^\infty h(x) \mathrm{d}x \le \frac49 \int_{0}^\infty x^2 h(x) \mathrm{d}x \le \frac49 \int_{0}^\infty x^2 g(x) \mathrm{d}x$

Mohl by to prosím se mnou někdo projít a pomoct mi pochopit jednotlivé kroky? Díky:)

• (téma jako vyřešené označil(a) drabi)

#2 10. 12. 2012 22:17 — Editoval drabi (10. 12. 2012 22:30)

drabi
Reputace:   

Re: důkaz - Čebyšev

Ahoj,
po nějaké době se vracím k tomuto tématu. Bohužel jsem to cvičení z Craméra nepochopila správně, ale teď už jsem na správné cestě.

Když si nakreslím ty funkce $g$ (nerostoucí na $(0,\infty)$) a $h$ ( na $(0,k)$ je to $g(k)$, na $(k, \infty)$ je to $0$), tak to bude vypadat takto

Vím, že $a g(k) = \int_k^\infty g(x) \mathrm{d}x$
a pak mám dokázáno toto:

$k^2 \int_k^\infty g(x)\mathrm{d}x = k^2 \int_k^\infty h(x)\mathrm{d}x \le \frac49 \int_0^\infty x^2 h(x)\mathrm{d}x$

a teď chci dokázat, že
$\frac49 \int_0^\infty x^2 h(x)\mathrm{d}x \le \frac49 \int_0^\infty x^2 g(x)\mathrm{d}x$

Chtěla bych to dokázat přes rovnost těchto integrálů:
$\int_k^\infty g(x)\mathrm{d}x = \int_k^\infty h(x)\mathrm{d}x$

pokud platí, že
$\int_k^\infty x^2 g(x)\mathrm{d}x = \int_k^\infty x^2 h(x)\mathrm{d}x$, pak je hotovo..
Ale nejsem si jistá, že to opravdu platí a jak to dokázat.
Mohl by mi prosím někdo pomoct?

EDIT: poznámka: na obrázku jsou vyšrafovány části se stejným obsahem

#3 16. 12. 2012 18:07

drabi
Reputace:   

Re: důkaz - Čebyšev

↑ drabi:
tak jsem dokázala, že nerovnost
$\int_k^\infty x^2 g(x)\mathrm{d}x \le \int_k^\infty x^2 h(x)\mathrm{d}x$ neplatí.

Nenapadá vás něco, jak s tím hnout?
Dělala jsem odhady jednotlivých integrálů, ale nikam jsem se nedostala.

Zápatí