Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, chodím na výšku, máme na matike určovanie oborov, lenže robí mi problém to, že pri log(x) neviem kedy mám porovnávať s nulou a kedy s jednotkou.
-lebo podľa základu logaritmu ak je vyšší ako 1 tak neviem kedy mám x (teda to čo je vo funkcii) porovnať tak aby to bolo väčšia ako nula a kedy väčšie ako jedna- lebo raz to je v skriptách tak a raz tak, vysvetlí mi to niekto?
aha no diky asi som pochopil :) ale ešte mám problém s jedným príkladom:
-tu ak je základ menší ako 1 tak by mal byť argument väčší ako nula a zároveň menší alebo rovný 1, ak vypočítam rovnicu kde je menší alebo rovný 1 tak mi výjde: x je VACSIE alebo rovné mínus šestke
-vo výsledku je definičný obor pre čísla MENSIE alebo rovné mínus šestke. Pozn. a zároven väčšie ako jedna polovica

↑ pakman:
To souvisí s tím, že logaritmus se základem menším jak jedna je klesající, pokud tedy má být výsledek logaritmu větší než jedna, pak argument musí být menší než jedna (viz graf logaritmické fce se základem 1/3).
teolog napsal(a):
↑ pakman:
pak argument musí být menší než jedna.
-veď to som počítal, argument menší ako jedna, a vyšlo mi, že x musí byť väčšie ako mínus šesť, pritom vo výsledku je, že x musí byť menšie, skús si to vypočítať