Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2012 22:07

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Matica deriácie

Mám vektorový priestor polynomov jednej neznámej stupňa najviac 2 s reálnymi koeficiantami.
A mám napísať maticu derivácie v bázi $1, x, x^2$ a $1+x^2, x, x + x^2$

V bázi $1, x, x^2$ je jasné, že to bude: $\( \begin{matrix}
  0 & 1 & 0 \\
  0 & 0 & 2 \\
  0 & 0 & 0
 \end{matrix}
\)$

ale čo s tou druhou bázou?

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

• (téma jako vyřešené označil(a) hradecek)

#2 16. 11. 2012 22:54

Bati
Reputace:   191 

Re: Matica deriácie

No úplně stejně: derivace prvního vektoru báze je $(1+x^2)'=2x$, což je dvojnásobek druhého vektoru báze, takže první sloupec matice bude $(0,2,0)^T$. Dále derivace druhého vektoru je $(x)'=1$, což se dá pomocí vektorů báze vyjádřit třeba takto: $1=(1+x^2)+(x)-(x+x^2)$, takže druhý sloupec bude $(1,1,-1)^T$. Myslím, že už je jasné jak pokračovat.

#3 16. 11. 2012 23:17 — Editoval hradecek (16. 11. 2012 23:18)

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Re: Matica deriácie

↑ Bati:
Jasne, dík :)
Takže tretí vektor je: $(1, 3, -1)^T$, čo mi sedí aj s výsledkami ;)

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

Zápatí