Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2012 14:13

brinax
Zelenáč
Reputace:   

chemie vytvoření rovnice

Dobrý den, řeším příklad z termochemie: vypočítejte výhřevnost butanu za normálních podmínek. A můj problém je, že neumím vytvořit tu rovnici. (Např. : C+H2O ->CO + H2 - jenom abyste věděli, co myslím) Vyčíslení a dosazení do vzorců už není problém, ale nestvořím ji. Chtěl bych se zeptat, jestli na to nemáte někdo nějaký jednoduchý návod, jak vytvořit jakoukoli rovnici, nebo odkaz na nějaké chytré stránky. Díky moc

#2 17. 11. 2012 15:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: chemie vytvoření rovnice

Zdravím,

v úvodním tématu jsou užitečné odkazy - zkus projít. Dnes stačí rovnici zadat do Google a zvolit si nějakou věrohodnou stránku, jednotlivé reagenty také najdeš na Google.

Jinak je třeba si uvědomit, že spalování je vždy reakce s kyslíkem a rozlišujeme spalování dokonalé a nedokonalé (to máš v příkladu rovnice), vždy je výsledkem směs oxidů (alespoň v 1. kroku). Potom je třeba vědět, zda používáte pro výhřevnost vždy nedokonalé spalování (se vznikem CO a H2O), nebo dokonalé (až do CO2 + H2O), u spalování butanu bych to předpokládala. Měli byste mít v úvodních kapitolách "technologické chemie".

Je potřeba více, nebo tak stačí? Jste UJEP nebo VŠB? :-) Děkuji.

#3 18. 11. 2012 12:58

brinax
Zelenáč
Reputace:   

díky moc za snahu, ale pořád nevím, jak mám vytvořit tu rovnici ze zadání. jak jsem počítal narazil jsem na takových příkladů celkem dost. ve skriptech jsem nenašel žádnou kapitolu technologické chemie a na netu taky ne (jenom samé školy). ale i tak díky :-) a studuji VŠB takže chemií musím jenom projít jeden semestr.

#4 18. 11. 2012 15:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ brinax:

technologická je taková, když už máš základy ze SŠ a je praktické použití v chemických technologiích, např. ochrana živ. prostředí apod.

Na UJEP a na VŠB (co jsme tady na fóru měli dotazy), tak měli takové materiály s úvodem - průřez SŠ chemie potřebné pro obor - UJEP - pan Richter, VŠB + Peřínová "Fyzikální chemie" (tu mám jen u sebe staženou). Co používáte?

Pokud jde o výpočty výhřevností - musíš zjistit, zda vždy počítáte nedokonalé (nebo dokonalé spalování). Nebo mi stačí náhled na váš materiál + výsledky, z toho odvodím.

Pokud je nedokonale, tak napravo bude pro organické látky z C a H vždy CO+H2O
"spalovaná organická látka" + O2->CO+H2O
Pokud je dokonalé, tak napravo bude CO2+H2O
"spalovaná organická látka" + O2->CO2+H2O
-----------------------------
Butan je C4H10, tedy
nedokonalé je 2C4H10+9O2->8CO+10H2O
dokonalé je: 2C4H10+9O2->4CO2+10H2O

Samotné sestavování a vyčíslení rovnice - je v úvodních materiálech, co máte ze školy (nebo ze SŠ nějakou učebnici). Co mám upřesňovat? Kde je u vás knihovna a za kolik, například, umím a :-) Děkuji.

#5 20. 11. 2012 16:51

brinax
Zelenáč
Reputace:   

Jeleno díky moc za odpověď, moc jste mi pomohla :-) možná se za nějakou chvíli opět setkáme u výpočtu ph :-D

Zápatí