Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
PROSÍM POMOZTE MI A VYSVĚTLETE CHYBELA JSEM NA TO TED VE SKOLE A PRISTI TYDEN PISEME PISEMKU A ZE SESITU OD SPOLUZAKU JSEM TO NEPOCHOPILA
Sestroj graf funkce
Urči D(f) a H(f) funkce.
Urči průsečíky s osou x a y, Px
a Py
. Pokud neexistují, uveď to.
Je funkce rostoucí, klesající – popř. na jakých intervalech?
Je funkce sudá, lichá, ani sudá, ani lichá?
Je zdola, shora omezená nebo není omezená?
Př. 1 y = 3x -3 D(f) = <-3,2) urči jen H(f) a graf, rost – kles.

↑ adelka23:
Ahoj,
četla jsi už pravidla?
1 příklad = 1 téma
Vždy se pokus o nástin řešení (přeci jen jste ve škole už něco brali + v sešitech od spolužáků alespoň něčemu rozumíš) a napiš, s čím konkrétně máš problém.
Za 4 hodiny ti nikdo neporadil, protože se zalekl toho množství příkladů. Prosím, pokus se už vyslyšet naše rady, jak se ptát, my bychom ti rádi poradili...

↑ adelka23:
pokud si to pamatuji dobře :
příklad 1.
jde řešit pomocí trasformace grafu funkce (mimo jiné):
- známe graf funkce y = x ? -- toto je graf, kde každému y dosadíme hodnotu x (graf má vzhled přímky profázející bodem 0 a mající k poloosám {+x, +y} a {-x, -y} úhel 45 stupnu (uhlovych))
* graf funkce je rostoucí po celém intervalu a jeho rust je nemenny (nemennost - vlastnost linearni nelomene funkce)
- víme, že graf funkce y = 3x je stejný, až na to, že hodnota y roste 3x rychleji než hodnota x
* graf se nám změní pouze tím způsobem, že bude mohem strmější úhel sevření vůči ose y ted nebude tg alfa = (1:1) (45stupnů), ale tg alfa = (3:1). průsečík s osami bude stále v bodě 0
- víme rovněž, že od každého x z předešlé transformace musíme odečíst 3 tj. celý graf se nám posune o 3 body ve směru poloosy -y
* graf bude posunut k mínusovým hodnotám,
průsečíky s osami budou hodnoty pro y = 0 a pro x = 0 jinak bude graf totožný s předchozím grafem.