Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, najde se někdo, kdo by mi vysvětlil, aspoň trošku, jak počítat příklady ve fyzice? Jsem na vysoké a je to úplně něco jiného než vždy fyzika byla (dosazení do vzorečku->výsledkem číslo).
Mám třeba takovýto příklad:
Těleso klouže po někloněné rovině se sklonem 45° . Jeho rovnice dráhy je x(t)=2,56.t2 (m,s). Stanovte práci síly tření, práci síly tíhy a práci síly od podložky nakloněné roviny na dráze l=1,5 m?
Vím, že vzoreček bych použil tento: 
Předem děkuji za vysvětlení.
↑ Harry03: Ahoj, vzorčekov je trochu viac ( nie však moc ) tak to zvládneš
určite, napr. aj tu...
http://fyzika.jreichl.com/main.article/ … ene-rovine
↑ Peter:
zdravím a děkuji,
toto je ale jen dílčí řešení problému. Kolegu zřejmě nenaučili provádět při řešení fyzikálních úloh analýzu zadání, kreslit obrázky apod. a až na základě analýzy volit postupy a vzorce. Jelikož to zřejmě potřebuje rychle, tak postup "jak řešit příklad" má na strankách VUT pan Schauer, vzorová řešení s rozborem jsou zde, při trošku snahy na web-uložištích se dá najít sbírka od Hajko a dokonce i celý HRW, další odkazy jsou v úvodním tématu sekce Fyzika (třeba olympiádní studijní texty).
↑ Harry03:
ano, tento princip popisuje i pan Schauer v návodu. Projdi si, prosím, učebnici nebo něco z odkazu - vztažné soustavy, rozklad síly (jiných vektorů) na složky. Soustavu xOy voli tak, aby rozklad byl nejvíce pohodlný, tedy osu x ve směru pohybu po nakloněné rovině, osu y komo ose x. Počáteční bod - nejlépe do hmotného středu tělesa (zde těleso považujeme rovnou za hmotný bod).
Třeba materiály VŠB a jít od úvodní kapitoly. Jinak - váš vyučující má konzultační hodiny a nepochybuji, že má jasno, že část studentů fyziku viděla v takové podobě, jak popisuješ. Zkus se v těch hodinách zastavit a nechat si vysvětlit základy, nebo od někoho ze spolužáků. Chce to mít někoho u sebe a pozorovat, jak kreslí.
Ať se podaří.