Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, prosím o pomoc s tímto příkladem.... z čeho se vychází při sestavování rovnic? Děkuji.
Koule o poloměruR= 11cm byla vržena po vodorovné podlaze s počáteční rychlostív0=8,5m·s−1 a nulovou počá- teční úhlovou rychlostíω0=0. Koeficient dynamického tření mezi koulí a podlahou je0,21. Zpočátku koule po podlaze klouže. Vlivemdynamické třecí síly(obr. 12.35)Fda jejího nenulového
momentu vzhledem k těžišti je nenulové jak zrychlení těžiště koule, tak její úhlové zrychlení. Velikost rychlosti posuvného pohybu koulev klesá a její úhlová rychlostω naopak roste. Vurčitém okamžiku přestane koule po podlaze klouzat a začne se valit. Rychlost jejího těžištěvTi úhlová rychlostω se od té chvíle přestanou měnit. (a) Zapište vztah mezi „ustálenými“ hodnotamivTaω. Zjistěte, (b) s jakým zrychlením se pohy- bovalo těžiště koule a (c) jaké bylo její úhlové zrychlení do okamžiku, než se začala valit bez klouzání. (d) Jak dlouho koule klouzalaa (e) jakou dráhu přitom urazila?(f) Určete hodnotuvT v okamžiku, kdy se koule začala valit.
↑ zdenek1:
Mně se podařily ale pouze tyto rovnice:
a) v=ω*r
b) F=a*m .... a=F/m.... zde pouze třecí síla, čili a=fd*m*g/m= fd*g
potud jsem došla, dále mám rovnice vt=vto-a*t a ω=ωo + e (epsilon) * t
ale dál nevím..... děkuju
↑ Kelly:
a) a b) jsou OK
c) pohybová rovnice 
pro kouli 

abys mohla odpovědět na d), e) potřebuješ nejdřív f) (pak už je to jen dosazení do rovnic
(1) a
(2)
f)
požiješ pohybové rovnice ve tvaru
a ještě
(viz (a))
rovnice vydělíš
vypočítat
by neměl být problém
dosazením do (1) dostaneš čas, dosazením času do (2) dostaneš dráhu