Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebuji pomoci v problematice množin.
Mám množinu racionálích prvků x. Prvky x, kterých je nekonečně mnoho patří do množiny A. Jaký je správný zápis množiny, pokud pro prvky x platí předpis : x= p/3^q; p,q je prvkem celých čísel.
Děkuji za odpovědi.
peetr1
↑ peetr1:
Dobrý večer ještě jednou.
Zatím žádná reakce, takže se pokusím moji problematiku více rozvinout. Mám dilema, jestli to, co jsem výše popsal není vlastně funkce x= p/3^q,kde p,q je prvkem množiny všech celých čísel Z. Potom obor hodnot funkce f(x), by byly vlastně prvky množiny A.
Jenže tento obor hodnot funkce (nebo množina A ?) je mým novým definičním oborem, který potřebuji doplnit do jiné funkce.
Nevím kde je hranice, co vlastně považujeme za množinu a co už je funkce. Omlouvám se za možná primitivní otázky, ale nějak se v této problematice ztrácím.
Děkuji za Vaše názory, případně odkazy.
Peetr1
↑ ((:-)):
Děkuji za reakci,
tak nějak jsem si to představoval, jenom si myslím, že by měla být uvedena množina i pro x.V zadání jsem dodatečně opravil : q je prvkem množiny N, tedy přirozených čísel.
Můžete ještě někdo posoudit prosím správnost zápisu?
Dík .
↑ peetr1:
to tam být nemusí, je to jasné z definice čísel
jinak ustálené číselné množiny je obvyklé psát dvojitě tažené
já bych to zapsal následovně
k tvému zápisu
- kdyby bylo , nedostal bys racionální číslo 0
- kdyby bylo pouze nedostaneš racionální čísla typu
Dobrý den,
@byk7 - dík za reakci. Snažil jsem se dopátrat co je ustálená číselná množina, nepodařilo se mě význam vyguglit. Vím, že to přímo nesouvisí s tématem,ale uvítal bych odkaz a bližší nasměrování.
Jinak k samotné definici množiny A.
- záměrem je, aby bylo .
- záměrem je, aby
Tato množina A bude následně definičním oborem jiné funkce, pro a x=0 není tato funkce definována.
↑ peetr1:
hmm.., "ustálená číselná množina" je můj vlastní výraz
myslel jsem tím množiny čísel: přirozených, celých, racionálních, reálných, komplexních
místo se používá spíš
dle tvojí námitky, bych množinu potom zapsal jako
a protoze to zmate :) tak pripominam vsem, co to nevi, ze rozdil mnozin se zapisuje lomitkem :)
R - {0} = R\{0}
kde zapis s lomitkem je ten spravny byt oboji se pouzivalo (na strednich skolach)
↑ Mr.Pinker:
ne ze ma prednost, ale pokud jsem spravne poslouchal na hodinach matematiky (priznavam, ze toto uz bylo pred mnoha lety), je to primo formalni zapis pro mnozinovou matematiku. Z cehoz lze dle meho usuzovat, ze jde o zapis "spravnejsi" nikoli jediny spravny.
Ale to uz je jen formalni vyjadreni stejne jako psani
PS za hadku me toto nestoji a o prednosti tu nebyla rec (uz vubec ne o prednosti v logice ci matematickem vypoctu)
@All
Děkuji za reakce, hodně mě to pomohlo. Jinak ve wikipedii jsem se dočetl, že rozdíl množin je možné zapsat oběma způsoby. Tedy lomítkem i mínusem.
@byk7 ustálené množiny- rozumím tomu tak, že se jedná o kompletní množinu v níž nechybí žádný z prvků do dané množiny náležející.
Dík všem za pomoc a přeji příjemný wekend.
↑ byk7:
Mal by som otázku. Považuje sa ten zápis za korektný z hľadiska toho, že zahrňuje nejaký prvkov viackrát ?
Napríklad pre ,
dostaneme rovnaký prvok ako pre
,
.
Ahoj ↑ BakyX:,
V mnozinovom vyjadreni nevadi ak nejaky prvok je napisany viac krat, preto napr piseme take, ze
, ak chceme zarucit, ze ta mnozina ma 2 prvky.
Ak by islo o postupnost tak by to zaviselo......
@BakyX
Jsem přesvědčen o tom, že ano, jde o korektní zápis. Jde o množinu racionálních čísel, tzn. je vyjádřením racionálního čísla v základním tvaru ( vlastně bylo by to pro
- tzv nesoudělná čísla). Mrkni na obor racionálních čísel.