Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Chtěl bych vysvětlit, proč kapalina, v tomto případě čistá rtuť, tzn. stejný hydrostatický tlak u dna, nevyšplhá do stejných výšek, asi by se tedy nedal dokázat tento zákon, ale proč tedy v tomto důkazu je v jiných výsledných výškách, když to jsou uzavřené nádoby, asi to má spojitost s tím, že na jedné straně je zatavená, ale rád bych znal vysvětlení. Děkuji ;)
http://gymopatke.edupage.org/files/IZOTERMICKY_DEJ.pdf
EDIT: Už jsem si to vyhledal, pokud je jeden konec zatavený, nejedná se o uzavřené nádoby a v jedné straně vzniká přetlak, protože kromě pa zde působí i hydrostatický tlak kapaliny, to řeší vše. Proto je tedy hladina po uvedení do rovnovážného stavu v rameni zataveném menší (h).
spíše mě udivuje, proč si tohle neříkáme ve škole, potom se to učím a zastavím se nad takovými triviálnostmi, ale bez kterých mi to nedává smysl a přece se nebudu učit něco jen tak, abych to po zkoušení zapomněl.
↑ rumluke:Ahoj, nezáleží na polohe, či si v škole alebo inde. Hlavné je ,že si dávaš otázky.
A čo nevieš poradíš sa...a aj tu na tomto fóre.
Ak máš pocit, že si tému vyčerpal.... odfajkni ju.... :-) označ za vyriešené.
Stránky: 1