Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » izotermicky dej 2 důkaz v U trubicích, dotaz na jednu věc (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 29. 11. 2012 20:38 — Editoval rumluke (29. 11. 2012 21:19)

rumluke
Reputace:   

izotermicky dej 2 důkaz v U trubicích, dotaz na jednu věc

Zdravím,

Chtěl bych vysvětlit, proč kapalina, v tomto případě čistá rtuť, tzn. stejný hydrostatický tlak u dna, nevyšplhá do stejných výšek, asi by se tedy nedal dokázat tento zákon, ale proč tedy v tomto důkazu je v jiných výsledných výškách, když to jsou uzavřené nádoby, asi to má spojitost s tím, že na jedné straně je zatavená, ale rád bych znal vysvětlení. Děkuji ;)

http://gymopatke.edupage.org/files/IZOTERMICKY_DEJ.pdf

EDIT: Už jsem si to vyhledal, pokud je jeden konec zatavený, nejedná se o uzavřené nádoby a v jedné straně vzniká přetlak, protože kromě pa zde působí i hydrostatický tlak kapaliny, to řeší vše. Proto je tedy hladina po uvedení do rovnovážného stavu v rameni zataveném menší (h).

spíše mě udivuje, proč si tohle neříkáme ve škole, potom se to učím a zastavím se nad takovými triviálnostmi, ale bez kterých mi to nedává smysl a přece se nebudu učit něco jen tak, abych to po zkoušení zapomněl.

• (téma jako vyřešené označil(a) rumluke)

#2 30. 11. 2012 17:36

pietro
Reputace:   187 

Re: izotermicky dej 2 důkaz v U trubicích, dotaz na jednu věc

↑ rumluke:Ahoj, nezáleží na polohe, či si v škole alebo inde. Hlavné je ,že si dávaš otázky.

A čo nevieš poradíš sa...a aj tu na tomto fóre.

Ak máš pocit, že si tému vyčerpal.... odfajkni ju.... :-) označ za vyriešené.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » izotermicky dej 2 důkaz v U trubicích, dotaz na jednu věc (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí