Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

prosím o pomoc s řešením příkladu :
Do půlkružnice o poloměru 12 cm vepište obdélník co největšího obsahu
Vím jak řešit příklad ale nemůžu přijít na to jak sestavit rovnici pro derivaci
Díky
řešila jsem takto
S= a*b
S=12*b
S´=12
tím pádem pro maximální obsah se vepíše čtverec o straně 12 ?:)
↑ Kristynka_k:
Ze všeho nejdřív si nakresli obrázek. Čtverec o straně 12 se do té půlkružnice ani nevejde. Že S=a*b je sice hezké, ale musíš tam ještě ošetřit to, že a a b nejsou nezávislé, ale jakmile zvolíš jedno, druhé už jde dopočítat (protože je svazuje to, že vrcholy leží na půlkružnici). Tenhle vztah musíš najít, pak za jednu z neznámých dosadit do té rovnice pro S, pak ji podle té zbylé neznámé zderivovat a derivaci položit rovnou nule.
Jinak vepsat obdélník půlkružnici pro mně znamená, že jedna strana obdélníka bude ležet na spojnici těch konců.

↑ LukasM:
noo děkuju ale moc jsi mi neporadil :D říkám že to všechno vím že to musím zderivovat položit nule ale nevím právě jaký použít vztah pro vyjádření jedné neznámé pomocí té druhé :)
↑ Kristynka_k:
Sice jsi napsala že víš jak řešit, ale tvůj postup vypadal tak nesmyslně, že jsem to chtěl radši vysvětlit od začátku.
Využij toho, že vrcholy leží na části kružnice, a dá se tedy použít Pythagorova věta. Přepona = poloměr, odvěsny - strana a půlstrana toho obdélníka.

↑ LukasM:
takže 

a b už jen dosadím do S=a*b a zderivuji viď?:)