Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Z 6 krychlí tvoříme jednopodlažní stavbu tak, že položíme na podložku jednu krychli. Druhou krychli přiložíme k první k libovolné její svislé stěně stěnou na stěnu. Třetí krychli přiložíme k libovolnésvislé stěně druhé nebo první krychle, atd. Jaká je pravděpodobnost, že při náhodném skládání získáme řadu krychlí?
↑ cyrano52:
Zdravím,
já jsem uvažovala trochu jinak. Položím 1. krychli - mám 2 stěny, co nemohu použit - horní a dolní (v tomto okamžiku bych potřebovala radu, zda ještě mám ošetřit počet úvodních položení počáteční kostky - bude to záležet, zda stěny jsou rozlišitelné - např. jinou barvou?).
Teď na počáteční kostce mám 4 svislé stěny, ke kterým mohu přiložit další kostku, z těchto 4 stěn mohu vybrat libovolně (ale opět - mám ošetřit, že u nové přikládané kostky mohu volit ze 6 stěn - opět bude záležet, zda stěny rozlišujeme?).
Když mám položeny 2 kostky, potom pro tvorbu řady mohu využit již jen 2 čelní hrany ze všech 6 svislých. Pokud mám 3 kostky v řadě, potom pro tvorbu řady mohu použit opět jen 2 čelní hrany ze všech 8 svislých atd.
Děkuji za další náměty.
↑ rexous:
děkuji, v tom případě bych se s kolegou ↑ cyrano52: lišila jen v tom, že bych měla ještě *pravděpodobnost umístění poslední 6 kostky (*2/14).
Ovšem bez záruky, jen námět.
EDIT (15:52): ne, s kolegou bych se nelišila, neumím počítat do 6 :-) Kolega již má všech 6 kostek uloženo.