Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
matice moc nepomuze, ty rovnice nejsou linearni (polud jsou neznamymi vsechna pismenka).
ja tam spatne vidim ty indexy, ale je proste potreba postupnym vypocitavanim neznamych a dosazovanim do dalsich rovnic vyeliminovat ty nezname, ktere nechceme.
↑ kaja.marik:
to jsem zkoušel, postupně vypocitavat neznamé a dosazovat do dalsich rovnic, snažil jsem se dosazovat tak, abych mohl některé neznámé výrazy pokrátit, ale nějak jsem nesdospěl k výsledku
zapomněl jsem dodat, že neznámé jsou
,
,
,
,
,
,
↑ hanos:
Ak som to všetko správne prepísal, tak upravený tvar je takýto a ide o sústavu lineárnych rovníc:
To sa dá prepísať ako systém Ax = b:
↑ lukaszh:
jak bych měl tedy pokračovat? zkoušel jsem poodčítat řádky, ale zase jsem k ničemu nedospěl. S tímhle si vážně nevím rady:-(
Jestli jde jenom o jednu neznamou tak bych asi zkusil Cramerovo pravidlo.
Chcete jenom vedet vysledek, nebo i znat postup?
↑ kaja.marik:
kdyby to bylo i spostupem byl bych velice rád, zajimá mě jak se to počitá. Jinak neznámých je 7(
,
,
,
,
,
,
) a potřeboval bych vyjádřit 
Ve finálním výsledku by měli být tedy pouze známé parametry což jsou:
,
,
,
,
,
,
Urcite je vyzva to vyresit rucne a zapsat reseni v nejakem elegantnim tvaru. Nemam bohuzel chut se tomu vic venovat, tak jenom poslouzim vysledkem
vychazel jsem z prispevku ketry posilal lukash, protoze to puvodni zadani neprelustim.
Prikazy programu Maxima:
A:matrix([1,-1,0,-gamma_3,0,0,0],[0,m_3,0,-I_3,-1,0,1],[0,0,0,0,gamma_3,0,R],[0,1,0,-R,0,0,0],[0,0,-I_2,0,-gamma_2,gamma_2,0],[1,0,-gamma_2,0,0,0,0],[m_3,0,0,0,0,1,0]);
B:matrix([1,0,0,-gamma_3,0,0,0],[0,0,0,-I_3,-1,0,1],[0,0,0,0,gamma_3,0,R],[0,0,0,-R,0,0,0],[0,0,-I_2,0,-gamma_2,gamma_2,0],[1,0,-gamma_2,0,0,0,0],[m_3,m_1*g,0,0,0,1,0]);
radcan(determinant(B)/determinant(A));
Reseni:

Stránky: 1