Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoc se "statistickým ověřením" jedné úlohy.
Pravidla hry: výhra 400, prohra 100,- Hraje se: 100 karet s čísly - čísla jsou libovolná, jen se žádné nesmí se opakovat. První hráč zamíchá karty a náhodně rozdá do řady číslem dolů. Druhý hráč otáčí postupně jednotlivé karty v řadě, tak dlouho, než si myslí, že našel nejvyšší číslo. V tu chvíli řekne stop a vyhodnotí se, zda vyhrál první či druhý hráč.
Mám jistou teorii jak vyhrát. (Otočit prvních 50 karet zapamatovat si nejvyšší číslo a v druhé půli otáčet tak dlouho, dokud tam nenajdu vyšší. V tu chvíli stop.)
Mám ji naprogramovanou a pro 2000 permutací mám výsledky cca 1350 výhra druhého (hádajícího hráče a 650 jeho prohra.
A teď nevím, co na ta čísla (2000x hráno, 1350x vyhráno, 650x prohráno) "nasadit". Nějaký intervalový odhad, nebo testovat hypotézu - jakou? Aby to nebyl statisticky nesmysl. Prosím o konkrétní návrh metody (např. Čebyšem, apod..)
Moc děkuji za rady a přeji hezké Vánoce