Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 12. 2012 13:18

Zdenk
Zelenáč
Reputace:   

100 karetní hra - pravděpodobnost

Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoc se "statistickým ověřením" jedné úlohy.

Pravidla hry: výhra 400, prohra 100,- Hraje se: 100 karet s  čísly - čísla jsou libovolná, jen se žádné nesmí se opakovat. První hráč zamíchá karty a náhodně rozdá do řady číslem dolů. Druhý hráč otáčí postupně jednotlivé karty v řadě, tak dlouho, než si myslí, že našel nejvyšší číslo. V tu chvíli řekne stop a vyhodnotí se, zda vyhrál první či druhý hráč.
Mám jistou teorii jak vyhrát. (Otočit prvních 50 karet zapamatovat si nejvyšší číslo a v druhé půli otáčet tak dlouho, dokud tam nenajdu vyšší. V tu chvíli stop.)

Mám ji naprogramovanou a pro 2000 permutací mám výsledky cca 1350 výhra  druhého (hádajícího hráče a 650 jeho prohra.

A teď nevím, co na ta čísla (2000x hráno, 1350x vyhráno, 650x prohráno) "nasadit". Nějaký intervalový odhad, nebo testovat hypotézu  - jakou? Aby to nebyl statisticky nesmysl. Prosím o konkrétní návrh metody (např. Čebyšem, apod..)

Moc děkuji za rady a přeji hezké Vánoce

Zápatí