Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer chtěla jsem v8s poprosit o vysvětlení a pomoc při vypočítaní několika příkladů. Tedy příklady jsem jistým způsobem podle návodu vypočítala, ale když sem se tu koukala na vaše rady tak jste to vysvětlili velmi jednoduše a i tak že to každý pochopí.
Příklad č. 1 Televizor má za 10000 v průměru 10 poruch . Určete pravděpodobnost poruchy televizoru za 200 hodin provozu.
příklad č. 2 Pravděpodobnost toho, že telefonní účastník bude během 1 hodiny telefonovat je 0,01. telefonní ústředna spojuje 500 účastníků. Jáka je pravděpodobnost, že během 1 hodiny bude telefonovat 5 až 100 účastníků?
p.s. pokud bych pak mohla přijít i se statistikou bylo by to fajn
moc děkuji

Priklad c.1 -> skorej je to chytak, lebo pravdepodovnost nezavisi od dlzky provozu TV, tu som dal obdobne riesenie:
http://www.hackmath.net/cz/priklad/562
dufam ze sa nemylim v takto vyriesenom priklade.
nene neni to vtip prvadepodobnost vyjde 0,181.. už jsem na to asi prisla :) vypocita se doplnkova pravdepodobnost podle Bi a odeste se od jednicky :) jako ze n bude rovno 200 k rovno 0 a dopnime do vzorce pro binomicke rozdelelni a odecteme od jedne :) ale dekuji
příklad č. 2 Pravděpodobnost toho, že telefonní účastník bude během 1 hodiny telefonovat je 0,01. telefonní ústředna spojuje 500 účastníků. Jáka je pravděpodobnost, že během 1 hodiny bude telefonovat 5 až 100 účastníků?
↑ bhobeššš:
Úloha samozřejmě vtip není, je to typická úloha na Poissonovo rozložení (i když tady se to dá tím binomickým popsaným způsobem ještě celkem obejít). Jako vtip jsem se snažil raději chápat mnou citovaný komentář od petrik_ch.