Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nevím, jak moc budu úspěšná, když jsem Tobě zbořila celé téma - dopadlo to nakonec nějak?
Řekla bych, že nemáš rovnice z matice (nebo tak nějak), ale měla jsi soustavu lineárních rovnic a použila jsi maticový zápis pro řešení. Po úpravách vypadlo 2 řádky (tak?), teď ještě můžeme sečíst 1. a 2. rovnici. A skutečně potřebuješ 2 parametry.
Jelikož technicky upravujeme od posledního řádku, tak obvykle zavádíme parametry od poslední proměnné, ale principiálně to je úplně jedno, které 2 proměnné zvolíš za parametry (např. zvol z=t, y=s). Vidí to někdo z kolegů jinak? Děkuji.
Také zdravím :-)
Nic se nedějě, opravdu děkuji za pomoc. Taky jsem v tom měla zmatek, ale nakonec jsem to měla dobře :-)
Ano, je to přesně tak...měla jsem soustavu rovnic a po úpravách mi vyšla matice, ze které jsem si vypsala ty dvě rovnice. Akorát jsem tu druhou napsala špatně, mělo tam být:
5y-6z-4u=2.
Takže když bych si zvolila parametry
.
x= 1,8+0,4z-0,4u,
y= 0,4+1,2z+0,8u.
A to by měl být výsledek..aspoň si myslím ;-)
↑ nhoj:
pokud soustava po úpravě je:
-10x +4z-4u=(-18)
5y-6z-4u=2 (vynásobím (-1) a sečtu s první rovnici) (*)
------------------------------
-10x-5y+10z=-20, po úpravě
(**)
parametry 
potom další neznámé již přes parametry:
z (**) 
z (*)
a vyjádřit u=..
Výsledek se zapíše jako
a poslední vyjádření u přes p. p1, p2 náleží R (pokud není dle zadání jiné omezení).
Raději si to překontroluj a děkuji za zprávu, že vše v pořádku s předchozím tématem.