Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím,
prosím pomozte mi vypočítat tento příklad, potřebuji hlavně postup, abych se podle něj mohla naučit počítat tento tip příkladů u kterých potřebuji vypočítat řady.
Buduje se hlediště letního kina přibližně pro 1200 diváků. Do první řady je plánováno 40 sedadel, do každé následnující postupně o 4 více. Kolik řad sedadel bude postupně hlediště mít?
Rozepsal bych to asi takto:
d=4
a1 = 40
Sn = 1200
an = ?
Předem moc děkuji :-)
↑ Nikuskaska:
Jedná se o aritmetickou řadu, u které známe a_1, d, a S_n (přibližně)
Potřebujeme vypočítat n
Řešení této rovnice není celošíselné
Vyjde cca n = 16,75 řad.
Protože počet řad musí být celé číslo pak počet řad bude 17
Celkový počet sedadel bude 1224 a poslední řada bude mít 104 sedadel.
PS: Kdyby těch řad bylo 16 pak by celkový počet sedadel bylo 1120 což je dál od 1200 než 1224
Dalo mi to práce, ale vím :-) MOOOOc děkuji :-)
Nevím si rady s následnujícím příkladem, prosím o pomoc. Je to příklad z aritmetické poslouposti:
a1 + a5 = 30
a3 + a4 = 36
a1 = ?
d = ?
Předem moooc děkuji :-)
↑ Nikuskaska:
Vyjádři si členy a3, a4, a5 pomocí členu a1 a diference d. Dostaneš tak soustavu dvou rovnic o dvou neznámých.
Mám to zprávně, když to vypočítám následovně?
↑ Nikuskaska:
Takto?
:-)
děkuji :-)
↑ Nikuskaska:
Velmi správně. Dokonce si troufnu říct, že je to účelnější postup, než od Cheopa, protože jsi vypočítala jen to, co jsi chtěla :-)
↑ Cheop:
Ahoj kolego, neber to osobně prosím :-)
Takovéto úlohy jsou divergentní, ale najít co nejpřímější řešení, to je ideální případ. V jiném vláknu pro ZŠ si někdo nevěděl rady s příkladem s hvězdičkou na lichoběžník. Mě to tak zmátlo, že jsem začal počítat výšku a nějaké siny a cosiny, přitom stačilo odečíst ramena od obvodu a podělit 2. Po 20 minutách jsem toho nechal, možná bych i přes goniometrii došel k výsledku, ale bylo to zcela zbytečné, až jsem byl sám na sebe patřičně naštvaný :-)
↑ ttopi:
Já to osobně nikdy neberu.
Fórum je, alespoň podle mého názoru na to, aby se
tady projevovaly různé pohledy na danou úlohu.
Proto jsem napsal cesty k řešení mohou býti rozličné,
ale vůli mějme všichni rovnou.
A ještě nemůžu dopočítat tento přklad, tak prosím o pomoc.
Sn = 245
d = 5
an = 47
a1 = ?
n = ?
↑ Cheop:
Studuji dálkově a tak se vše musím naučit sama a tak mi každá rada mooooc pomůže k pochopení jak se co počítá :-) Někdy na to přijdu sama, ale zabere mi to hooooodně času a úsilí ...
A moc se mi nelíbí zápis, že - vyjde to nakonec nastejno, ale vypadá to strašně vzhledem k tomu, že
je první člen a ty ho získáváš tak, že k poslednímu členu přičítáš... Navíc když někdo uvidí v závorce (1-n) tak jen těžko pochopí, proč tomu tak je.
Pokud to ale zapíšeš tak, jak je zvykem, tedy tak je to z toho lépe vidět, proč je tomu tak a vypadá to asi přirozeněji.
↑ ttopi:
Děkuji za upozornění :-)
ale nevím jak vypočítat to , když neznám žádné jiné a
↑ ttopi:
A jo :-)
Takže:=
+ ( 1-10) . d
= 47 - ( n-1 ).5
= 2
↑ simanek:
Tady si spočítáš diferenci.
Pak