Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2013 11:44 — Editoval jelena (19. 01. 2013 15:33)

bender0088.cz
Reputace:   

Konstrukce čtyřúhelníku.

Zdravím. Potřeboval bych překontrolovat tyhle konstrukce lichoběžníku (DO PONDĚLÍ), protože píšu závěrečnou prověrku. Také bych potřeboval zkontrolovat a případně opravit počet řešení. Všechna řešení jsou v polorovině. Prosil bych o zkontrolování řešení u všech příkladů, někde je tam mám napsané tužkou (?), protože si opravdu nejsem jistý.
Ještě jeden dotaz:
Jak poznám počet řešení?
Díky.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-01/92217_img002.jpg

#2 19. 01. 2013 14:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Konstrukce čtyřúhelníku.

Zdravím,

reaguji na upozornění Moderátorům, že nedodržuješ pravidla. Větší výhrady nemám, až na:

a) ve slovních úlohách jsi měl napsat vlastní nápady, nebo nejdřív se poptat po odkazu na materiál, ve kterém bys viděl úlohy systematicky,

b) v dalších tématech již jsi vlastní řešení umístil - v pořádku,

c) všem tématům je třeba dávat vhodný název, tedy "Konstrukce čtyřúhelníku", bez "spěchá", tak větší zájem nezískáš. Můžeš opravit názvy? Pokud ne - opravím.

K tématu - je to trochu hůř čitelné, ale zkusím toto téma později překontrolovat (pokud neprovede někdo z kolegů). K počtu řešení - při konstrukci bodu(ů) uvažujeme průsečík množin daných vlastností, tedy především uvažujeme, kolík takových průsečíku při zadání úlohy může být. Potom překontrolujeme celé zadání úlohy, zda jsme našli všechna řešení. Počet řešení obvykle posuzujeme v polorovině. Např. zde se můžeš podívat.

#3 19. 01. 2013 14:38 — Editoval bender0088.cz (19. 01. 2013 14:46)

bender0088.cz
Reputace:   

↑ jelena:
Zdravím. Omlouvám se, názvy opravím, ještě budu přidávat některé čtyřúhelníky. Jinak k tomu počtu řešení. Snažil jsem se, ale na nic jsem nemohl přijít. Navíc mě tíží čas, takže se moc omlouvám.

/EDIT: Tak nějak mi to nejde upravit, prosím tedy o pomoc. Další příklady již napíšu správně. Děkuji.

/EDIT2: Přidal jsem ještě zbytek úloh (i se svým řešením) a názvy jsem dal jako Konstrukce čtyřúhelníků.

#4 19. 01. 2013 15:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ bender0088.cz:

děkuji za nové názvy. Názvy "starých" témat jsem opravila (poptám se, proč nemůžeš editovat název tématu).

k úloze: podařilo se trochu zamíchat dohromady zadání a), b). V zadání a) je úhel 68 stupňů. Ještě překontroluj. Jinak se mi to zdá v pořádku. K počtu řešení - v úloze a) bude 2 průsečíky kružnic k2 a k3 (zkus dokreslit kružnice), ovšem druhý čtyřúhelník, co vznikne, je nekonvexní (mělo by to být přímo v zadání, že sestrojit konvexní).

#5 19. 01. 2013 15:54

bender0088.cz
Reputace:   

↑ jelena:
No, právě ten počet řešení nemůžu vůbec pochopit. Nevím, kam mám umístit střed té kružnice a jak poznám, jestli má čtyřúhelník jen 1 nebo více řešení. Kde nebo jak se to má protnout?
Díky.

#6 19. 01. 2013 16:05 — Editoval ((:-)) (19. 01. 2013 16:06)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ bender0088.cz:

Akej kružnice?

Mal by si  robiť kružnice celé, aby si videl všetky priesečníky, to je všetko.

Potom si máš skontrolovať, či všetko, čo Ti vyšlo má požadované vlastnosti (mimochodom - kontrola je súčasťou riešenia).

Ak zistíš, že Ti napríklad nevznikne lichobežník (keď je to požadované v zadaní), tak počet riešení o tento prípad zmenšíš.

Zápatí