Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Potřeboval bych překontrolovat tyhle konstrukce lichoběžníku (DO PONDĚLÍ), protože píšu závěrečnou prověrku. Také bych potřeboval zkontrolovat a případně opravit počet řešení. Všechna řešení jsou v polorovině. Prosil bych o zkontrolování řešení u všech příkladů, někde je tam mám napsané tužkou (?), protože si opravdu nejsem jistý. 
K řešení nahoře papíru chybí zadání - tedy nekontroluji, zadání (3) se mi zdá v pořádku, jen doplnit, že úhel beta jsi dopočetl z vlastností souhlasných a vedlejších úhlů.
Z počtu průsečíků kružnice k2 a přímky p by vyšlo 2 řešení, ale 2. řešení (bod D1 nalevo od bodu D) by byl rovnoběžník - tak? proto lichoběžník - jedno řešení.

↑ jelena:
Aha. Už chápu. Takže když budu mít např. lichoběžník a kružnice by mi protla 2 body dejme tomu na přímce p, tak pokud druhý obrazec nebude lichoběžník, tak pouze 1 řešení. Ale např. u trojúhelníku mohou být i 2 řešení, pokud kružnice protne například přímku p tak, že vzniknou 2 trojúhelníky. Pokud vznikne jiný obrazec než trojúhelník, tak pouze 1 řešení. Mám pravdu?
Děkuji.
/EDIT: Zadání je ve vlákně Konstrukce čtyřúhelníků 7 (nejdřív jsme si totiž zapsali obě zadání a až potom jsme rýsovali).
↑ bender0088.cz:
Všeobecne:
Rob radšej celé kružnice, nech vidíš všetky priesečníky.
Obrázok vždy skontroluj, či vznikol ten útvar, ktorý potrebuješ (s požadovanými vlastnosťami a aj názvom).
Kontrola patrí k riešeniu konštrukčnej úlohy.
A opakovane upozorňujem: nie p je prvkom bodu, ale bod je prvkom priamky (pri prieniku, už som Ti to písala).

↑ ((:-)):
Ano, já vím. Špatně jsem to zapsal.
↑ bender0088.cz:
Odporúčam dokončovať rovnobežníky rovnobežkami cez zostrojené body, je menej priesečníkov ...
b)
Obrázok:
↑ bender0088.cz:
b) v kroku 5 má byť napísané, že rovnobežka sa zostrojuje cez C