Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den, omlouvám se, že tady píšu znova, ale jsem totálně zmatená z této problematiky.
Okolí mi tvrdí něco, druhé okolí něco jiného, vy tady zase něco jiného a já jsem zmatená...
Prosím Vás, může mi někdo vysvětlit, jak to tedy je?
Mám rozhodnout, jestli dané vektory tvoří bázi...
a= 2,0,7; b= -1,1,3
vytvořím si matici, jak nás to učili:
2 -1
0 1
7 3
a teď pomocí pivotů počítám... jsou zde jakoby dvě neznámé a tři rovnice...
když to vypočítám, vyjde mi:
2 -1
0 1
0 0 učili jsme se, že když jsou dole nuly, tak je to Lineárně závisle a bázi to tedy netvoří - to sedí i s výsledky v knize...
ALE!!!
POTOM MI NESEDÍ, když to počítám podle této logiky, PŘÍKLADY NA LZ A LNZ?
např tento
Ahojky, prosím Vás, máme zadání: rozhodně o lineární závislosti či nezávislosti vektorů...
jdou mi počítat všechny typy, až na jeden typ, a to:
a= (2,3,-1); b= (0,-2,4)
tzn.
2 0
3 -2
-1 4
Mně vyšlo, že jsou lineárně závislé, může mi někdo, prosím Vás, poradit, proč je ve výsledcích LNZ

Problem je v tom, ze dávaš do matice vektory ako stlpce namiesto radku.
takže namiesto matice
2 -1
0 1
7 3
Rieš maticu
2 0 7
-1 1 3
A tam keď ti vyjde nulovy radek, tak vtedy su linearne zavisle, inak nezavisle.
Ked vsak otazka stoji, ze ci vektory tvoria bazu nejakeho prostoru. Tak okrem toho
ze musia byt nezavisle, tak ich musi byz spravny pocet. Musi ich byt toľko koľko je dimenzia
priestoru. Teda ak tam máš priestor
, tak ten má dimenziu 3. A teda
žiadne 2 vektory nemôžu tvoriť bázu tohoto priestoru. Takže v tom prvom príklade, tie
2 vektory sú lineárne nezávislé ale netvoria bázu priestoru
.
V tom druhom priklade, tiez tam mas otočenú maticu.
↑ JohnPeca18:
Děkuji moc a prosím Tě, takže když to dělám celou dobu špatně, jak to, že mi to vychází? až teda vždy na pár případu... a jak by se to řešilo tedy tady?
a=3,0; b=1,1; c=0,1? když to vytvoří dva sloupce a dva řádky? děkuji...:)
↑ JohnPeca18:
Prosím Vás, nemáte skype nebo nemůžu Vám zavolat... protože já to celou dobu počítám teda špatně a vychází mi to náhodou a teď mi to nejde...:(
Prosím a děkuji

↑ LucyLu:
no pokial to myslis, ze su to 2 zlozkove vektory a b c, tak si ich napises pod seba a resis jak si zvykla
3 0
1 1
0 1
A ked Ti vyjde nulovy radek, tak jsou zavisle. Pokud chces s necim poradit, tak to sem klidne napis.
Volani asi neni potreba.
↑ JohnPeca18:
Dobře, vyšel mi nulový řádek, ale potom teda nechápu, že mi učitelka říkala, že když máme více neznámých, než je řádků, tak jsou vždy LZ, takže jak bys počítal tento příklad:
a= 2,3,-1; b=0,-2,4, kde mi to vychází LZ, ale ve výsledcích je stejně jako u příkladu číslo dvě, tzn. a=4,0,0,1; b=1,3,0,0... je napsané, že jsou LNZ...

Ano je to pravda, uz z toho, ze su to 2 zlozkove vektory a ze su 3, tak nemusis nic pocitat, urcite su linearne závislé. Takze ti musel vyjsti nulovy radek. To neni ve sporu.
u tych prikladu to same. Urobis si matici
2 3 -1
0 -2 4
Uz tuhle matici vidis, ze je v trojuhelnikovom tvare a neni tam nulovy radek. Teda vektory jsou linearne nezavisle.
2 priklad si taky napises
1 3 0 0
4 0 0 1
upravis na
1 3 0 0
0 -12 0 1
Je to v trojuholnikovom tvare, neni tam nulovy radek takze jsou Lin. Nez.
↑ JohnPeca18:
ale když se teda dám
2 3 -1
0 -2 4
tak jsou dva řádky a tři sloupce, tzn. více neznámých než je řádků a tedy LZ, ne?

Jo uz chapu v com je to spor s učitelkou :), ne proste vektory LZ automaticky vtedy, ked si ich das po řádkách do matice a máš víc řádku než sloupcu. Tak ako v tom príklade s 2 zložkovými vektormi vyššie.
3 0
1 1
0 1

Mozna ucitelka mluvila o necem jinim, nekdy se taky vyuziva to, že se vektory dávají jako sloupce matice, a vtedy by to takhle platilo. Dulezite je, že keď máš víc vektorú než je dimenze prostoru z ktereho pocházejí, teda napríklad jsou to 4 vektory z prostoru
tak budu urcite LZ.
↑ JohnPeca18:
Moment, takže si to shrnu... protože to nechápu...
když mám dané vektory: a=3,0; b=1,1; c=0,1
tak si to vytvořím takto?
3 0
1 1
0 1
vidím, že mám více řádků než sloupců, a proto LZ...
když dostanu vektory: a= 2,3,-1; b=0,-2,4
tak si je vytvořím:
2 3 -1
0 -2 4
a vytvářím schodovitý tvar a tady si neřeknu automaticky, že mám více neznámých než řádků?

jo presne tak v prvnim pripade automatickz jsou LZ, v tom druhom pripade nevis jiste co se bude dit. Ty 2 vektory muzou ale nemusi byt LZ.
↑ LucyLu:
tak už to asi chápu, ještě jednou a pozorně...
když dostanu vektor: a=3,0; b=1,1; c=0,1... tak vidím, že jsou tři vektory a vevnitř jsou dva... což znamená, že je to špatně, že by musely být buď dva po dvou, nebo tři po po třech...
když dostanu vektor: a= 2,3,-1; b=0,-2,4
tak vidím, že jsou dva a vevnitř jsou tři, což nevadí... když je více vevnitř a méně vektorů...
???

:), vidim ze si si vytvorila vlastni terminologii. Pokud spojenim 'vevnitr jsou 2' myslis to, ze maji 2 zlozky. A spojenim 'je to spatne' myslis, ze jsou linearne zavisle. Tak by to melo platit.
↑ JohnPeca18:
ano, ano... myslím to tak, že když je...
a= (3,0), tak jsou vevnitř dva členy, správně to tedy asi znamená, že vektor má dvě složky.:)
a takže to VŽDY raději dávat do řádků, tzn.
a= 1,0,-1,0; b= 0,1,1,-1; c= 2,3,1,-3
1 0 -1 0
0 1 1 -1
2 3 1 -3
a prosím Tě, je možné, že nám to teda nějak "pohaluzi" vycházelo, i když jsme to dávali do sloupců? :D
ale já to teda budu dávat VŽDY do ŘÁDKŮ...:)

hm, nevim, mozna kdyz to jsou to priklady kde vychazeji matice so stejnym poctem radku a sloupcu tak to vychazi i tak. Ale to ted nevim. To bych se do toho musel vic podivat. A taky neco dela nahoda.

↑ LucyLu:
pokud chces zistovat linearni nezavislost tak ano :)
↑ JohnPeca18:
A když je zadané: určete, zda jsou LZ nebo LNZ?

jo to taky. Kdyz zjistujes linearni zavislost, tak zjistis i linearni nezavislost.
[re]p334700|JohnPeca18[/re
a LZ tedy zjistím "NULOVÝM" řádkem...:) teď to propočítávám znova...
jsi fakt borec,děkuji... prosím Tě, když tady dnes ještě napíšu, kdybych narazila na nějaký problém, budeš tady ještě...

Mozna tu budu ale nic neslibuju. Potrebuju se ucit na zkousku, ale je prijemnejsi resit cizi problemy nez ti sve:)
↑ JohnPeca18:
To znám... :)
Ještě jednou děkuji...:)
Zítra sem napíšu, jak mi dopadla ta zkouška, ale už teď mám z toho 100x lepší pocit, než před tím...
Omlouvám se za vpadnutí.
Matice a její transponovaná mají obě stejnou hodnost. Proto, pokud rozhoduješ jen o lin závislosti vektorů, je jedno, zda to napíšeš do řádků nebo sloupců.
Edit: k rozhodnutí o LN stačí vědět právě tu hodnost.
Stránky: 1 2